2007-2009

uit een kindermond

Laatst kwam er zo’n kleine snotaap naar mij: "Didier, wat is eigenlijk politiek?"

Ik vertel hem:"Jongen, dat is heel eenvoudig. Kijk, je vader breng het geld in huis, dus hij is het KAPITALISME. Je moeder beheert het geld, dus die is de REGERING. Opa ziet erop toe dat alles hier ordelijk verloopt. Hij is de OVERHEID. Het dienstmeisje is de ARBEIDSKLASSE. Wij hebben allen maar een doel voor ogen, namelijk jou welzijn. Daarom ben jij het VOLK. Je kleine broertje die nog in de luiers loopt is de TOEKOMST.".
Om die hele boterham te laten bezinken, stel ik voor dat hij er eerst een nachtje over slaapt en de dag er op zal ik dan wel uitvissen hoeveel hij er van gesnapt heeft.

’s Nachts wordt wordt die snotaap wakker omdat zijn kleine broertje in zijn luier heeft gepoept en vreselijk schreewt. Omdat hij niet weet wat hij moet doen gaat hij naar de slaapkamer van zijn ouders. Daar ligt alleen zijn moeder en die slaapt zo vast dat hij haar niet wakker krijgt. Daarom gaat hij naar de kamer van het dienstmeisje, waar hij ziet dat zijn vader bij haar in bed ligt en dat ze vreemde dingen aan het doen zijn. Hij ziet dat zijn opa onopvallend door het raam toekijkt. Ze zijn allemaal zo druk bezig dat niemand merkt dat hij voor het bed staat. Daarom besluit de jongen weer te gaan slapen.

De volgende ochtend vraag ik of hij met eigen woorden kan uitleggen wat politiek is…
"Ja," zegt de kleine snotaap, "het KAPITALISME misbruikt de ARBEIDSKLASSE terwijl de OVERHEID toekijkt en de REGERING slaapt. Het VOLK wordt volkomen genegeerd en de TOEKOMST ligt in de STRONT!".

Hmmm, zo had ik het nog niet bekeken…

Advertenties