2007-2009

Walen mogen boete doen

Je kon er niet naast kijken vandaag: België is gesplitst Leterme heeft zijn ontslag ingediend… eindelijk, nu nog wachten tot we (liefst zo snel mogelijk) opnieuw naar de stembus mogen: afstraffen die handel!

Onze eigen burgemeester doet ook nog even een duit in het zakje. Van zijn kant zal het waarschijnlijk wel gezien worden als een reclamestunt voor onze Boeteprocessie maar toch: respect voor het uiten van deze mening, je stijgt in mijn achting :-).

Veurns burgemeester en CD&V-Vlaams parlementslid Jan Verfaillie gaat een grote delegatie Waalse politici uitnodigen naar de bekende Boeteprocessie op zondag 27 juli. "Ik zal onze Waalse vrienden uitnodigen om boete te komen doen", vertelde Verfaillie bij de onthulling van de gerestaureerde beeldengroep ‘Calvariekruis’ uit 1700.

"Nuttige bezinning"
"Ik nodig de Waalse politici uit naar Veurne om boete te doen. Tijdens deze bezinning kunnen de politici ervaren dat de Vlamingen solidair willen zijn met de Franstaligen", zei Verfaillie.

Maandenlange restauratie
De beeldengroep ‘Calvariekruis’ is na 300 jaar voor het eerst ernstig gerestaureerd. Er werden twaalf verflagen verwijderd van diverse kleurschakeringen. Na de restauratie die drie maanden duurde, zijn de oorspronkelijke kleuren terug zichtbaar. Het beeld werd ook met hars verstevigd nadat het door houtwurm was aangetast. Op 27 juli zal het beeld opnieuw in de Boeteprocessie worden meegedragen. Dat gebeurde voor het eerst in 1706. De volgende jaren zullen nog meer beelden worden gerestaureerd. (belga/vsv) 

bron: HLN.be