2009-2014, Fotografie

mini-fotostudio

Onlangs stonden er bij Leenbakker mini-fotostudio’s in de aanbieding. Compleet met bovenaan en aan de zijkanten een wit doek voor difuus licht, 4 kleuren achtergronddoek, 2 halogeenspots om slagschaduw weg te werken en alles netjes op te plooien tot brieventasformaat om gemakkelijk te kunnen opbergen en mee te nemen. Met een prijskaartje van 40EUR mag je natuurlijk geen wonderen verwachten maar het is wel ideaal om een jaar of twee te experimenteren ermee.

opstelling mini-fotostudioDe setup ziet er voorlopig uit zoals op de foto hiernaast: de 2 spots links en rechts die samen met de box op een (te lage en te kleine) tafel staan, er achter staat een reflectiescherm en er voor staat mijn fototoestel op statief. Zoals ik al zei: alles behalve ideaal maar genoeg om te leren. Ik zou wel eens moeten kijken voor een grotere en hogere tafel want het is niet gemakkelijk werken zo. De lampen zijn ook niet straf genoeg om echt iets te doen er mee dus zou ik graag twee bouwlampen gebruiken en dan die kleine spotjes via een difuser vanaf de voorkant laten schijnen. Het reflectiescherm heeft op dit ogenblik nog niet echt veel nut maar later zal dit gebruikt worden om gekleurde doeken op te hangen bij bijvoorbeeld modellenfotografie.

Trouwens, wie graag eens het verschil wil zien tussen het gebruik van een difuser en het niet-gebruiken van zo’n schijnbaar zinloos iets, kijk even op volgende twee foto’s. De eerste is zonder difuser, de tweede met. Valt het je op dat de slagschaduwen helemaal verdwenen zijn? Het licht gaat veel dieper in de koelvin-groef bovenaan en onderaan het toestel, het stof valt niet zo op en de kleuren zijn natuurlijker. Het heeft dus wel zijn nut hΓ©? There’s no such thing as free lunch, het nadeel is een groot verlies aan licht en dat valt direct op als je kijkt naar de sluitertijden (bij een vast diafragma).

rechtstreekse belichting
ISO200 – 1/10s – F5.6
ISO200 - 1/10s - F5.6
ISO200 – 1/2s – F5.6

2 gedachten over “mini-fotostudio”

  1. En dan noemen ze mij een freak πŸ˜‰
    Leuk hoor ! Maar je zou toch die paarse doek ne keer moeten strijken hahahaha .
    Veel trekgenot nog met je nieuwe speeltje …

    1. Jij? Freak? Komaan! Toch echt niet? πŸ˜€
      Die paarse doek (en de rooie, witte en zwarte) liggen nu inderdaad klaar op de strijkplank en daarna worden ze opgerold in plaats van geplooid :-).

Reacties zijn gesloten.