2009-2014

Elektriciteit bufferen via warm water

Ja hoor, het is zover: vanaf 1 januari betalen de zonnepaneeleigenaars voor het bufferen van elektriciteit op het elektriciteitsnet. Enerzijds een begrijpbare beslissing als je weet dat wij zelf ook bijvoorbeeld de hele zomer elektriciteit injecteren om dan in de winter gratis te verwarmen met elektrische kachels. Met zo’n aanpak worden netten inderdaad extra belast en dan moet er voor betaald worden. Aan de andere kant klopt er helemaal niets van de prijsberekening (kW’s belasten in plaats van kWh’s, mensen die investeren in lokaal verbruik nu nog een extra kost meegeven, grote boerderijen niets aanrekenen terwijl ze hetzelfde doen op grote schaal, …) maar zo kennen we ons landje natuurlijk wel :-).

Wat wel duidelijk geworden is, dat is dat de zak blijkbaar nooit vol genoeg is en men sneller nieuwe melkkoeien gaat zoeken dan we allemaal hadden verwacht. Tijd dus om nog eens na te denken over bepaalde beslissingen!

Even opfrissen:

  • Ons elektriciteitsverbruik is enorm beperkt door het gebruik van A-label-toestellen en van LED-verlichting.
  • Onze hoofdverwarming is ondertussen overgezet naar een alternatieve energiebron en op dit ogenblik ook nog naar elektrische kachels omdat we toch niet weten wat doen met onze elektriciteit en zo kunnen besparen op brandstof.
  • Ons warm water draait nog steeds op onze 5 jaar oude condensatieketel.
  • Toiletten, wasmachine, poetsen en de auto/fiets wassen gebeurt met regenwater.

Als je weet dat de kans zeer groot geworden is dat we steeds meer zullen betalen voor het bufferen van elektriciteit op het net, dan moeten we op zoek naar een manier om zoveel als mogelijk die energie te gebruiken op het moment dat de zon schijnt. Alleen ferm lastig als je net op dat moment moet gaan werken hé :-)? Er moet dus een manier gevonden worden om energie op te slaan overdag en die te gebruiken ’s avonds. En zolang we met die forfaitaire kost zitten moet het mogelijk blijven om ook gewoon ’s avonds die energie te gebruiken tot op het moment dan toch dat de slimme meter verplicht zal worden.

Mijn eerste idee was een batterijpack-achtig-iets. Overdag opladen, ’s avonds ontladen. Het idee is mooi maar zelfs één dagvoorraadje is bij ons al 30kWh. We zouden dus al minstens 17 batterijen van 150Ah nodig hebben, een prijskaartje van 250EUR/stuk zou neerkomen op zomaar eventjes 4250EUR, daarbij nog een invertor van 2500W (ruimschoots onvoldoende om zelfs nog maar ons huis te verwarmen ‘s winters) voor de prijs van 350EUR en je komt al snel aan 5000EUR alles samengerekend. Met die 5000EUR kunnen we dan alleen nog maar de elektriciteit van overdag ‘s avonds gebruiken… gedurende één dag dus. ‘s Zomers bufferen voor ‘s winters zit er dan zelfs nog niet in!
Nee, batterijen zijn zeker geen oplossing, toch niet in de vorm dat ze vandaag op de markt zijn.

Mijn tweede idee klonk al veel beter. Momenteel gebruiken we de overschot van elektriciteit als elektrische verwarming en besparen zo serieus op onze gas en de alternatieve energiebron voor verwarming. Er is echter nog een tweede gasverbruiker in huis: het warm water! En deze kan dus ook vervangen worden door een elektrische boiler met buffervat. Als je weet dat water perfect kan dienstdoen als energiebuffer is dat nog niet zo’n slecht idee hé? 🙂

Goed, aan de slag dan maar! Aangezien ik zeer tevreden ben van de uitvoering van mijn PV-installatie door EcoSolarEnergie en zowel de service achteraf als het constant meedenken rond nieuwe technologieën me goed bevallen, leek het me logisch om daar eerst eens aan te kloppen.

Mijn initiële idee was om met lucht-water-warmtepomp te werken (een soort omgekeerde airco) waardoor je met 1 watt elektriciteit 3 watt warm water kon maken. Het idee is fantastisch maar toen ik de prijs kreeg en we de volledige berekening maakten, bleek de terugverdientijd veel te lang te worden.

Gelukkig bestaan er ook nog traditionele elektrische boilers met buffervat. Simpel, goedkoop en voldoet perfect aan wat we willen bereiken:

  • Met de gewone terugdraaiteller kan het buffervat gewoon warmen wanneer hij zelf wil en besparen we op gas omdat de condensatieketel niet hoeft te branden.
  • Eenmaal slimme meters verplicht worden kan de elektrische boiler gestuurd worden door een meter op de omvormer van de zonnepanelen: is er zon genoeg dan gaat het buffervat opwarmen en is er geen zon genoeg dan stopt hij. Zo wordt er geen elektriciteit meer gebufferd. Raakt het buffervat niet warm genoeg? Dan stroomt het water sowieso toch door de condensatieketel en kan deze verder bijwarmen op gas om de juiste temperatuur te bereiken.

Voila, met een kost die ruim onder de 1000EUR blijft toch een manier gevonden om opnieuw te besparen en de grote energieproducenten te slim af te zijn ;-). Het resultaat zou moeten worden:

  • Zeer laag elektriciteitsverbruik door het gebruik van A-label-toestellen en van LED-verlichting.
  • Hoofdverwarming via de alternatieve energiebron en de centrale verwarming met condensatieketel blijft hangen in backup.
  • Warm water via elektrische boiler met buffervat en later gestuurd via de zonnepanelen en water desnoods bijverwarmd via de condensatieketel.
  • Toiletten, wasmachine, poetsen en de auto/fiets wassen gebeurt met regenwater.

En we blijven timmeren aan de weg naar het volledig gratis leven! 😉

Advertenties