2009-2014, HAM

Hardhorige Kenwood TM-D710 zelf herstellen

keramische filtersIk denk dat ik er maar weinig mensen moet van overtuigen: de Kenwood TM-D710 is een magisch apparaat, of niet soms? Een alleskunner met fantastische eigenschappen waar je probleemloos jarenlang plezier van kunt hebben… Ware het niet dat de ontwerpers één domme fout hebben begaan waardoor het toestel bij zowat iedereen na verloop van tijd doof wordt. Beetje zielig en uiteraard niet handig (behalve als je graag tegen jezelf praat, maar daarvoor heb je niet zo’n duur toestel nodig), dus tijd om een fix online te plaatsen.

OPGELET (met dank aan ON4RK voor de herinnering):
Operatoren met een basisvergunning (ON3) mogen niet werken met een gemodificeerd toestel. Zij zullen het moeten doen met een doof toestel vrees ik. Operatoren met een HAREC-vergunning kunnen uiteraard wel de filters vervangen en ook het kras-en-condensatorwerk uitvoeren om zo het probleem definitief op te lossen.

Om te beginnen moet ik alle credits geven aan SV8YM, hij is het die maandenlang toestellen heeft uit elkaar gevezen en hersteld om de echte oorzaak te ontdekken en een definitieve oplossing uit te werken. Mijn tekst is de stap-voor-stap-handleiding om die oplossing tot een goed einde te brengen… althans, dat zou toch de bedoeling moeten zijn ;-).

Bon, aan de slag dan maar. Na de lees-meer-knop vind je volgende onderdelen:

 • Een waarschuwing
 • Wat achtergrondinformatie
 • De bestelbon
 • De uitvoering
 • Noodnummer van de brandweer… just in case 😉

WAARSCHUWING

Voor alle duidelijkheid: je gaat aan de slag met een toestel waar je waarschijnlijk maandenlang voor gespaard hebt, je zult componenten moeten solderen die kleiner zijn dan het puntje van een pas geslepen potlood, je zult baantjes moeten wegkrassen op de printplaat en vlakbij andere componenten, je zult met een bloedhete soldeerbout in een enorm gevoelig circuit moeten werken en je zult met 100% zekerheid je volledige garantie kwijtspelen… Je bent dus gewaarschuwd: je doet het volledig op eigen risico! Ik doe mijn best om het allemaal zo goed en zo correct mogelijk uit te leggen maar als je op het einde van de rit je 600EUR kostende TRX omgevormd hebt tot een dure presse papier, dan was dat volledig op je eigen verantwoordelijkheid.

Of in het kort gezegd: je moet al zeker weten dat je overweg kunt met zo’n kleine SMD’s en je moet er voor zorgen dat je zeker het juiste materiaal hebt, anders zoek je toch beter hulp bij iemand!

Bon, nog niet weggelopen? OK, dan gaan we over naar de theorie!

Achtergrondinformatie

Op de website van SV8YM staat er heel wat interessante informatie rond zijn zoektocht naar de ware oorzaak van het plots doof worden van ons dure troetelkindje. Ik probeer het samen te vatten in een paar korte maar verstaanbare zinnen en als je er meer wilt over weten kan je gewoon zijn blog lezen.

Zowel de A-kant als de B-kant van de Kenwood TM-D710 hebben elk 2 ingangsfilters. Deze ingangsfilters zijn fantastische dingetjes en zijn er mede verantwoordelijk voor dat het ontvangstgedeelte van ons toestel zo fantastisch goed werkt. Alleen hebben ze één groot nadeel: je mag geen gelijkspanning op hun pootjes zetten want dan gaan ze aan de binnenkant roesten. Roest is een goede isolator en op een bepaald moment is het laagje zo dik dat ons signaal er niet meer doorheen geraakt… Als je je toestel naar Kenwood opstuurt voor herstel, betaal je niet alleen heel wat geld om de filters te vervangen maar blijft er DC-spanning op staan en kan je er bijna zeker van zijn dat je binnen een paar jaar opnieuw hetzelfde probleem hebt.

De oplossing is dus simpel: de kapotte filters moeten er uit en de gelijkspanning moet weg van de pootjes van de nieuwe filters. Een DC-spanning tegenhouden zonder de wisselspanning te storen kan heel simpel door een condensator in serie te zetten met de kring.

BESTELBON

Wat hebben we hiervoor nodig?

 1. De keramische filters. Deze bestel je het best via een Kenwood-verdeler rechtstreeks van Kenwood zelf, dan is daar al geen twijfel over mogelijk. Als je vraagt om “de 4 keramische filters” dan zou elke dealer moeten weten waarover je het hebt, zoniet kan je ze nog altijd de hoofdfoto bij dit artikel tonen. En als ik een bedrijf mag aanraden, dan is het VDVcom uit Hertsberge. Het was de eigenaar Frank (ON6VDV) die me in eerste instantie op weg gezet heeft om te zoeken in de richting van de filters en bovendien heeft hij mijn bestelling probleemloos verwerkt dus weet hij ondertussen wel wat je nodig hebt. Doe hem zeker de groeten van me! BTW: de filters zijn klein genoeg om te laten opsturen als je te ver af zou wonen, dat kan misschien ook nog een oplossing zijn?
 2. De SMD’s kan je het gemakkelijkst bestellen via SMDShop. Je hebt er 8 nodig maar zo’n klein aantal is uiteraard nergens te bestellen. Bij SMDShop koop je 100 stuks voor 1.07EUR en komen daar nog eens 3.50EUR verzendkosten bij naar België… peanuts dus :-). Wat je nodig hebt is 100nF / 50V en 0805 is perfect te gebruiken voor deze fix, ik zou niet groter gaan want dan wordt het allemaal wel héél krap. Oja, de rechtstreeks link naar het artikel zou ook handig zijn zeker? Hier is em: http://smdshop.nl/product_info.php?cPath=24_25&products_id=99.

Verder moet je er voor zorgen dat je nog wat spulletjes in je hobbyhok hebt:

 • Een soldeerbout waarmee je 0805-SMD’s kunt solderen.
 • Soldeertin die fijn genoeg is om 0805-SMD’s te solderen.
 • Soldeertin voor traditionele componenten.
 • Een multimeter die kortsluitingen en capaciteitswaarden kan meten.
 • Een scherpe pincet om de SMD’s vast te houden.
 • Een langebektang om de keramische filters uit te prutsen.
 • Een zeer fijn mesje om de baantjes weg te krassen.
 • Elektronicadraad, fijn, zeer fijn, superfijn!
 • En heel veel geduld…

AAN DE SLAG

Stap 1: zorg dat je bureau leeg is… echt leeg! Dus ook die kat moet weg!

lege desk

Het echte werk start uiteraard met het openvijzen van de behuizing.

vijzen behuizing

En nog 2 aan elke zijkant:

vijzen zijkant

En dan is het moeilijkste voorbij ;-).

Het deksel mag er af en je ziet al meteen de luidspreker die serieus in onze weg zit. Die gaat er als eerste uit. 6 vijsjes moet je hiervoor losdraaien waarvan er eentje onder de luidspreker zit maar dankzij de rubberring kan je er toch gemakkelijk aan.

luidspreker losmaken

Eenmaal de luidspreker er uit is, moeten de verschillende gekoelde componenten losgemaakt worden van hun koelvinnen en moeten alle bevestigingsschroeven van de printboard verwijderd worden. Op de foto zie je opnieuw wat ik bedoel:

printplaat losvijzen

Alles los? Belangrijk is dat je nu nog niet probeert om je printplaat los te maken, er zijn namelijk nog twee minder opvallende bevestigingspunten: enerzijds is er nog de flatfoil en anderzijds is er nog een soldeerverbinding met de antenneconnector.

De flatfoil is niet zo moeilijk: gewoon de linkerkant en de rechterkant even omhoog schuiven met je pincet, de flatfoil zelf kan je dan recht omhoog uit de connector schuiven.

flatfoil losmaken

Het eerste soldeerwerk is voorbehouden voor de antenneconnector. Gewoon even een tikje soldeertin toevoegen en je kan de connectie lichtjes omplooien.

IMG_1757 (2)

Nu nog even de front er netjes afhalen en we zitten in het hart van ons toestel!

front afnemen

Hier is em! Onze Kenwood TM-D710 helemaal in zijn blootje. In de volgende foto vind je omcirkeld de twee vierkante centimeter waar we ons het komende uur op zullen concentreren.

localisatie

Stap 1 van het echte werk: het verwijderen van de keramische filters. Dit gaat het gemakkelijkst door middel van een langebektang. Je plaatst die over de component zoals in onderstaande foto en gaat zachtjes wiebelen tot het plastieken omhulsel los komt. OPGELET: verwijder slechts 1 filter per keer, monteer dan eerst de nieuwe filter vooraleer je aan de volgende begint want anders wordt het een zoektocht naar welke filter op welke locatie moet komen!

Wanneer de behuizing van de filter af is, kan je met een beetje geluk ook de groene “roestaanslag” zien op de lamellen. Al deze lamellen moeten uit je filter gehaald worden en die mogen de vuilbak in. Wanneer je alles ontmanteld hebt, dan zouden er nog 4 metalen plaatjes moeten rechtstaan. Elk van deze plaatjes is verbonden met één van de pootjes. De truc bestaat er nu in om met je langebektang een plaatje vast te nemen terwijl je aan de onderkant wat tin toevoegt aan het pootje. Laat deze tin rustig doorvloeien en je zult merken dat je het pootje door middel van het plaatje uit je printplaat kunt trekken. Simpel maar handig!

Het plaatsen van de nieuwe filter gebeurt ook met een truc. Positioneer de filters bovenop de gaatjes en warm vervolgens vanaf de achterkant gaatje per gaatje, eventueel met wat extra soldeertin. Het is belangrijk om zeker niet teveel druk te geven want dan plooien de pootjes om. Als je nu poot per poot rustig warmt, zul je merken dat je filter beetje bij beetje zakt. Je hebt wel wat geduld nodig maar aangezien twee van de gaatjes verbonden zijn met een massavlak is het bijna onmogelijk om die volledig tinvrij te krijgen.

Owkey, de filters zijn vervangen? Dan moeten de condensatoren er nog in om de gelijkspanning tegen te houden. De volgende 2 foto’s zijn eigendom van SV8YM (2 pictures copyrighted SV8YM).

De eerste stap is het krassen van de baantjes op de printplaat. 8 baantjes moeten gekrast worden en ik kan je aanraden om hiervoor een heel fijn mesje te gebruiken. Na elke handeling adviseer ik toch om even te meten of de verbinding echt onderbroken is en er geen verbinding gemaakt werd met de naastliggende baantjes. Alles ligt zodanig dicht bij elkaar dat de minste bibber in je hand voldoende kan zijn om een half oorlogslandschap te maken van je toestel.

krassen

Gelukt? Dan komt nu het laatste moeilijke onderdeel: het plaatsen van de condensatoren. Op de foto van SV8YM hieronder zie je heel duidelijk wat er moet gebeuren: één zijde van de condensator komt aan het pootje van de keramische filter, de andere zijde komt aan de componenten die we los gekrast hebben. Voor mij was de meest simpele manier om eerst één zijde vast te solderen aan de keramische filter, vervolgens het draadje aan de twee componenten en dan pas het draadje met één korte beweging aan de tweede kant van de condensator. Ook hier weer zeer goed uitmeten als de condensator wel goed aangesloten is en als er nergens verbinding gemaakt werd met naastliggende baantjes.

Hiermee zou het volledige werkje moeten afgerond zijn. In elkaar steken is dan gewoon de omgekeerde volgorde van uit elkaar halen:

 • terugplaatsen van de printplaat in het chassis
 • vastvijzen van de frontplaat
 • solderen van de antenne aan de connector
 • flatfoil voorzichtig en vooral mooi recht inschuiven, daarna de connector sluiten
 • montagevijzen terugplaatsen
 • vijzen naar de koelvinnen terug monteren
 • de luidspreker terug monteren (vergeet het vijsje onder de speaker niet)
 • chassis dicht doen en terug dichtvijzen
 • aansluiten

en hopelijk terug volle ontvangst!

Veel succes!!

73

ONL11797

2 gedachten over “Hardhorige Kenwood TM-D710 zelf herstellen”

 1. ON3’s mogen deze reparatie zeker uitvoeren, ik heb deze trouwens als ON3 gedaan.

  Het betreft een reparatie van een toestel en niet echt een modificatie, ook al plaats je die extra condensatoren, want deze zijn nodig voor de correcte werking van het toestel.

  Ik heb dit trouwens tersprake gebracht bij de controle van mijn station.

  1. Bram,
   Daar ging ik net voor de herstelling ook van uit maar toen kreeg ik compleet andere info vanuit de BIPT, vandaar dat ik mijn tekst aangepast heb. Anderzijds veronderstel ik dat jouw controle ook door de BIPT zal gebeurd zijn dus op zich goed nieuws dat ze het nu wel zouden goedkeuren. Logisch ook aangezien het in het ontvangstcircuit is en je met deze wijziging dus zeker geen storing kunt maken.

Reacties zijn gesloten.