2009-2014, HAM

APRS-berichten verzenden zonder software

APRS-conditiesAPRS, door de meesten gekend als voertuig-tracker waarbij je op een kaart netjes kunt zien waar je collega-radioamateurs uithangen met de auto. Maar APRS is veel meer dan dat, beter nog: APRS is eigenlijk nooit bedoeld als tracker, wel als een systeem om te COMMUNICEREN. APRS kan gebruikt worden om door te geven waar de velddag doorgaat en op welke lokale frequentie je die kunt aanroepen (TNX ON1ARF voor de tip), je kunt het gebruiken om te zien welke repeaters er in de buurt zijn, je kunt uitvissen welke OM er op welke frequentie in de buurt zit, je kunt er waarschuwingsberichten mee verzenden naar lokale HAM’s als het bijvoorbeeld begint te bliksemen, je kunt er propagatie mee zichtbaar maken en je kunt het uiteraard ook gewoon gebruiken om berichtjes naar elkaar te zenden.

Wat je er ook mee wilt aanvangen, je zal er sowieso de juiste apparatuur of software voor nodig hebben… behalve natuurlijk als je verder leest ;-).

 • Ofwel koop je een standalone APRS-decoder of is die ingebouwd in je transceiver.
 • Ofwel gebruik je een app op je smartphone. APRSdroid is goed en gratis maar je smartphone moet je natuurlijk wel kopen als je die nog niet hebt.
 • Ofwel gebruik je software op je PC, gratis heb je bv YAAC wat draait onder zowel Linux als Windows.

De standalone APRS-decoder is uiteraard aangesloten op je transceiver, de app en de software kunnen zowel op je zender aangesloten worden als rechtstreeks via het internet op de APRS-IS backbone en dan heb je zelfs geen TRX nodig.

Nu bestaat er een mogelijkheid om zonder software te installeren, hardware te kopen of een zender aan te schaffen toch berichten te verzenden en te ontvangen via het APRS-netwerk. En daar gaat dit artikel over! Lees verder en je krijgt eerst even kort een uitleg over APRS en daarna de stap-voor-stap oplossing om voor het eerst kennis te maken met dit wonderlijk netwerk!

Wat is APRS?

aprs.fiIk hou het simpel, wil je meer info dan bevat Google een SCHAT aan websites over dit onderwerp! Kort gezegd is APRS een methode om heel simpel zeer korte berichten te verspreiden vanuit één radio naar één of meerdere radio’s. Het principe is zo dat de zender het berichtje verstuurt en dat iedereen die dat hoort het bericht kopieert en nog eens doorstuurt. Een beetje als een olievlek dus die zich snel uitbreidt langs alle kanten.

Over welke berichten hebben we het? Meestal over locatieberichten: een radioamateur zal in dat geval automatisch zijn positie doorgeven, iedereen die het bericht hoort weet zo waar die persoon zich bevindt. Een tweede mogelijkheid is een soort van SMS-systeem tussen radioamateurs. Eentje die ook blijft werken wanneer een paar masten uitvallen door stroompanne of een aardbeving bijvoorbeeld, heel interessant bij noodsituaties dus! Een derde vaak gebruikte methode is het versturen van weersinformatie van weeramateurs die toevallig ook zendamateur zijn.

Op sommige plaatsen zijn er zogenaamde “igates” die meeluisteren en de berichtjes doorsturen naar het internet. Heel handig, want eenmaal op het internet kan de informatie alle richtingen uit. Zo kan je die zogenaamde SMS-berichten ook zenden naar een collega-radioamateur aan de andere kant van de wereld en afhankelijk van zijn positie weet het APRS-systeem automatisch waar de tekst weer uit het internet moet gehaald worden om het via een zender op antenne te plaatsen om zo je collega te bereiken. Nog interessant is dat er websites zijn die al de locatieberichten van over de hele wereld verzamelen en ze op een kaart plaatsen. Fijn om repeaters te zien, te volgen waar de collega-amateurs zich bevinden en te lachen met die ene collega die weer maar eens verkeerd is gereden 😉 .

Een voorbeeldje van zo’n site die alle gegevens van APRS-IS (de internetbackbone dus) verzamelt en netjes op een kaart plaatst is APRS.fi. Een zeer complete, gemakkelijk te bedienen en (volgens mij althans) veel gebruikte website voor deze toepassing.

Stap-voor-stap APRS-berichten verzenden zonder software

Goed, we gaan er van uit dat je géén speciale hardware hebt of wilt gebruiken om APRS-berichten te verzenden en dat je geen smartphone met internet hebt om daar één of andere app op te installeren die rechtstreeks kan inloggen op de APRS-IS backbone. We gaan dus berichtjes verzenden en ontvangen puur vanop een website, zonder iets te installeren, zonder iets aan te kopen, zonder iets aan te sluiten.

STAP 1: PASSCODE AANVRAGEN

De backbone van APRS op het internet (APRS-IS dus) is beveiligd zodat enkel radioamateurs met een correcte licentie er gebruik van kunnen maken. Ofwel raakt je berichtje op het netwerk via een zender en heb je sowieso een vergunning, ofwel log je rechtstreeks in op de APRS-IS-server en dan moeten ze zeker zijn dat je een echte radioamateur bent. Daarom maakt men gebruik van een passcode. Deze kan je volledig gratis aanvragen en kan je achteraf gebruiken bij elke toepassing waarmee je op de server wilt inloggen (bv als je straks YAAC of APRSdroid zou willen gebruiken).

Ga naar: http://aprsdroid.org/passcode/

Vul daar al je gegevens in en volg de instructies. Mogelijks moet je nog een copy doormailen van je vergunning zodat ze zeker zijn dat je echt een licentie hebt.

STAP 2: VERZENDEN VAN MSG VIA WEBSITE

Ga naar: http://viking.home.sk/om1amj/aprssend/

Kies voor: “SEND APRS MESSAGE”
Vul in:
 • RECIPIENT is de callsign die je wilt bereiken. Opgelet, het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat ik in mijn auto niet bereikbaar ben via “ON8SD” maar wel via “ON8SD-5“. Deze zogenaamde SSID zorgt er voor dat ik met meerdere toestellen ineens online kan zijn, je moet dus op voorhand bepalen naar welk toestel je het wilt zenden. Een trucje hiervoor is dat je eerst even kijkt op http://www.aprs.fi om te weten met welk toestel je contactpersoon online is.
 • MESSAGE TEXT bevat de uiteindelijke inhoud van je bericht. Deze mag niet langer zijn dan 64 tekens wat best wel kort is.
 • CALL is jouw eigen callsign, eventueel aangevuld met jouw SSID maar die laatste mag je gerust leeg laten.
 • En dan de PASSCODE die je aangemaakt hebt in de eerste stap.

Druk je nu op “SEND”, dan gaat je berichtje op antenne en komt die met een beetje geluk bij je contactpersoon op zijn radiotoestel.

Opgelet, bij échte APRS (bv via APRSdroid, YAAC of je transceiver met ingebouwde APRS) zal je toestel een paar keer blijven proberen tot de “ontvanger” een automatisch berichtje “ACK” terugstuurt wat wil zeggen dat het toestel jouw bericht gezien heeft, vergelijk het met een ontvangstbevestiging van een SMS. Aangezien de website geen ontvangst van berichten toestaat, kan die dat uiteraard niet zien en zal een bericht slechts één keer doorgezonden worden. Het is dus nooit 100% zeker dat men het bericht zal ontvangen hebben! Hou hier rekening mee.

STAP 3: ONTVANGEN VAN MSG VIA WEBSITE

Het ontvangen van een bericht is gemakkelijker dan het verzenden. Aangezien communicatie van radioamateurs vrij te beluisteren is, staan alle berichten ook gewoon los op het internet eenmaal ze de APRS-IS binnen zijn gekomen. Zoals steeds geldt dus dat je altijd 2 keer moet nadenken voor je iets op antenne zet.

In stap 2 heb ik al verwezen naar APRS.fi, de site die bijhoudt waar iedereen zich bevindt. Op diezelfde site worden ook alle berichten bewaard. Je kunt ze tevoorschijn toveren door in de volgende link mijn callsign (ON8SD) te vervangen door je eigen callsign. Laat het sterretje gewoon staan, dan krijg je alle berichten die verzonden werden naar al je SSID’s.

http://aprs.fi/?c=message&call=ON8SD*&limit=50

Nadeel aan deze site is uiteraard dat er geen automatische melding binnenkomt van een berichtje, je moet dus zelf je pagina refreshen (gewoon even op F5 drukken).

EXTRA: TOEPASSINGEN VAN MSG VIA APRS

Zo, je kunt aan de slag! Waarvoor kan je deze functie bijvoorbeeld gebruiken?

 • Stuur een lokale OM een berichtje met de frequentie waarop je wilt afspreken.
 • Stuur een OM aan de andere kant van de wereld een berichtje met de echolinknode waarop hij je kan bereiken.
 • Plotse storing tijdens een DX-verbinding op HF? Stuur een bericht naar de OM, waar die zich ook bevindt, en spreek zo een nieuwe frequentie af.
 • Schakel van op afstand een standalone zender/ontvanger in en uit door middel van een berichtje op je computer.
 • Een mooie DX-verbinding aan het maken? Message je bevriende OM uit zijn luie zetel zodat hij er ook mee aan de slag kan!
 • Enzoverder, the sky is the limit :-).

Wel, niet helemaal, er zijn nog andere limits: mensen die in hun wagen een TinyTrak hebben zitten om hun locatie door te sturen, die kunnen geen berichtjes ontvangen… Zij hebben er voor gekozen om een toestel te monteren die enkel kan verzenden en niet kan ontvangen. Maar nu ze deze tekst hebben gelezen, is het misschien wel het moment voor hen om dat toestel in te ruilen voor een volwaardige APRS-oplossing? 😉

Have fun!

73

ON8SD (Didier)