2009-2014, ICT

Multiroom streaming-muziek bedienen met tablet voor slechts 45EUR! #diy

logo PiMusicBox

Als je echte muziek wilt beluisteren, dan ben je al snel uitgekeken op de Q-Music‘s, StuBru’s en VBRO’s uit ons landje. Gelukkig bestaat er al een aantal jaren zo iets als het internet en kunnen we dus ook probleemloos naar radiostations luisteren van over de hele wereld, met echt goede muziek dus ;-).

Nog een bijkomend voordeel van dat internet is dat je geen CD’s meer hoeft te kopen maar dat je gewoon een abonnement kunt nemen op bijvoorbeeld Google Music waardoor je alle mogelijk denkbare muziek huurt. Of (zoals ik het doe) je zet al je gekochte CD’s gewoon netjes online op diezelfde Google Music en je kunt al je CD’s probleemloos beluisteren in je auto, op je GSM en op je computer. Handig toch? 🙂

Eén iets onhandig is wel dat je telkens een computer moet laten opstaan… Dat wil dus zeggen: zo’n onhandig en lomp ding wat veel plaats inneemt, met een ventilator die lawaai maakt en wat veel te veel verbruikt om gewoon wat muziek af te spelen. Je kan het via je GSM maar das niet zo handig thuis als je gezin wil muziek luisteren en jij wilt bellen. Je kan het ook via de laptop terwijl je zit te surfen maar dan gaat de muziek telkens haperen als je site wat te zwaar is.

Dat moet beter kunnen dacht ik. En dat kan ook beter! Veel beter zelfs! En voor een spotprijsje van amper 45EUR! Welkom in de wondere wereld van de singleboardcomputers, wonderbaarlijk kleine computers (de grootte van een sigarettendoosje) waarmee je de meest uiteenlopende zelfbouwprojecten kunt uitwerken, gaande van een home-theater-systeem tot een zichzelf besturend bootje wat de oceaan overvaart. Wij zullen er een multiroom soundsysteem van maken wat niet alleen livestreams afspeelt maar ook al je muziek uit Spotify, Google+, je NAS of een USB-stick! Het installeren is poepsimpel: gewoon een IMG op een SD-kaartje schrijven, je login-gegevens aanpassen via kladblok en het kaartje in je Raspberry Pi rammen, de rest gaat compleet automatisch. Wil je hetzelfde met een commercieel systeem, dan zal je niet alleen meer werken hebben maar ook nog eens een fiks hogere prijs moeten betalen. Tijd dus om de oplossing te verklappen lijkt me?

Even overlopen wat ik jullie vandaag wil leren:

 1. PiMusicBox, wat zijn de mogelijkheden?
 2. Google Music, wat zijn de mogelijkheden en waarom geniet dat systeem mijn voorkeur om mijn muziek overal toegankelijk te maken?
 3. Google Music account aanmaken, muziek uploaden, muziek beluisteren op je PC, muziek beluisteren op je smartphone, de gewone dingen dus :-).
 4. Je Raspberry Pi klaarmaken om PiMusicBox te laten draaien.
 5. Je PiMusicBox gebruiken.

Klaar? Daar gaan we!

PiMusicBox, wat zijn de mogelijkheden?

PiMusicBox aangeslotenHet is zo de max! OK, ik probeer het even op een rijtje te zetten:

 • Volledig te bedienen vanop je computer, smartphone, tablet via webinterface of je favoriete MPD-client.
 • Een verbruik van maximum 5 watt, daar kan geen enkele computer aan tippen!
 • Ondersteunt streaming-muziek vanuit Spotify, Google Music, Soundcloud, webradio’s, network-shares, lokaal op SD/USB, … .
 • Multiroom.
 • Scrobbled alles netjes naar last.fm.
 • Kan geluid afspelen via de stereo-uitgang, via de HDMI-uitgang en zelfs via I2S. Volledig voorzien van auto-detect!
 • Zowel bedraad netwerk als WIFI mogelijk.
 • Past op een SD-kaartje van amper 1GB.
 • Eenmaal de parameters instellen met je gewone computer, SD-kaartje in je Raspberry Pi pluggen, elektriciteit aansluiten en het werkt volledig autonoom en automatisch.

Ah, ik kan nog wel even doorgaan, maar het belangrijkste heb ik nog voor het laatste bewaard: ‘The best sounding Open Source player ever for Spotify, Google Music, SoundCloud. No hiccups, no unwanted noises, just music!’, zoals ze het zelf zo goed zeggen :-). En neje het is niet overdreven. Ik heb wel al wat hardwarematige en softwarematige internetradio’s versleten maar deze steekt er op dit moment met kop en schouders bovenuit. Feilloos! Niet één hiccup tot nu toe! Nochtans luister ik terwijl ik dit zit te typen naar Radio FG, net zoals ik al jaren luister naar die zender!

Google Music, wat zijn de mogelijkheden?

screenshot Google MusicGoogle Music bestaat uit 2 manieren van muziek beluisteren samen. Bij de eerste manier betaal je een vaste abonnementsprijs per maand waarna je onbeperkt toegang krijgt tot alle mogelijk denkbare muziek. Voor de prijs van een halve CD per maand hoef je dus geen muziek meer te kopen en krijg je een muziekverzameling die je op je eentje nooit op je muziekkamer krijgt opgeborgen. Een tweede manier van Google Music gebruiken is je eigen gekochte muziek uploaden naar hun servers waarna die beschikbaar komt op elk mogelijk denkbaar toestel, uiteraard enkel op je eigen toestellen aangezien het legaal moet blijven hé. Zo hoef je geen 1000CD’s meer meer te zeulen op de trein want je beluistert ze gewoon op je GSM via het internet. Je hoeft geen kilo’s cassettebandjes mee te nemen naar je werk want al je muziek kan je gewoon op je computer beluisteren, zelfs die CD die je gisteren pas hebt gekocht. En je hoeft  thuis ook niet elk uur van CD te wisselen aangezien al je CD’s netjes in één grote verzameling staan bij Google.

Bijkomend leuke voordeel zijn de automatische playlists die Google kan maken voor je. Je kiest één nummer uit en de server gaat zelf oneindig lang op zoek naar gelijkaardige muziek. Doe dat met het abonnement waarmee je toegang tot alle mogelijk denkbare muziek en je bent vertrokken voor een nachtje feesten :-).

Google Music, aan de slag!

Bon, heel simpel. Heb je al een Google-account, bijvoorbeeld voor je Android-telefoon, voor je gmail-adres of als je Google Calendar gebruikt, dan log je gewoon in op http://music.google.com . Heb je nog geen Google-account, dan ga je naar diezelfde site en maak je eerst even een account aan.

Google Music screenshotVoor de rest is het eigenlijk gewoon lezen wat er op je scherm verschijnt. Je zal onder andere een programma moeten installeren die automatisch je muziek online zet wanneer je nieuwe liedjes op je computer zet en je zal ook nog wat instellingen en zo moeten finetunen in Google Music zelf maar dat wijst echt wel zichzelf. Een gouden tip is om op voorhand toch even je muziekcollecties in orde te zetten zodat artiestennamen en de titels toch enigszins in orde zijn. Als je straks tussen 10.000 liedjes dat ene nummer wilt terugvinden, kan dat toch wel handig worden ;-).

Ikzelf heb gekozen om mijn muziek-map op de computer te verdelen in twee: een mapje “Muziek niet op Google” en een mapje “Muziek wel op Google”. De liedjes die nog niet helemaal in orde staan staan in de eerste map en de liedjes die klaar zijn om beluisterd te worden, die staan uiteraard in de tweede map.

Terwijl Google Music al je muziek online zet (met een grote verzameling kan dat wel even duren), kunnen wij al naar de volgende stap gaan!

PiMusicBox en Raspberry Pi

OK, om te beginnen moet je natuurlijk wel een Raspberry Pi hebben, anders kan je er natuurlijk niet mee aan de slag. De testopstellingen zijn steeds met de B-versie gemaakt maar waarschijnlijk lukt het ook met de goedkopere editie al zal je dan wel zelf aan de slag moeten om je wifi aan de praat te krijgen en zo.

De Raspberry Pi kan je kopen via bv Antratek via deze link:
http://www.antratek.nl/raspberry-pi-model-b-512mb.

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om ook direct een proper doosje mee te bestellen zodat je geen gigantische kortsluiting maakt wanneer je je Raspberry even verkeerd neerlegt. Zo’n doosje vind je via volgende link:
http://www.antratek.nl/pi-tin-for-raspberry-pi.

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om ze aan te kopen via een groepsaankoop, op het forum van de radioamateurclub van Oostende zie je regelmatig wel eens een groepsaankoop passeren en anders lanceer je gewoon zelf de vraag hé. We zijn fijne mensen die meestal niet bijten ;-). De link naar het forum:
http://uba-ost.be/drupal/forum.

Ondertussen is Google Music nog altijd aan het uploaden en ben jij aan het wachten op de postbode die je Raspberry Pi zal leveren? Goed, dan gaan we PiMusicBox even installeren op een geheugenkaartje en het zaakje configureren. Klinkt moeilijk maar is eigenlijk poepsimpel. Eerst even de korte uitleg voor wie ervaring heeft met de Raspberry Pi en daarna de stap-voor-stap uitleg voor de andere mensen.

Kort: download de img op pimusicbox.com en brandt die op een SD van minimum 1GB. Configureren doe je rechtstreeks op de SD-kaart via je computer in het bestand /config/settings.ini, alle nodige info staat er als comment bij.

Stap voor stap:

 1. Surf naar http://www.pimusicbox.com en download daar de laatste versie van het programma. Op dit ogenblik is dat via deze link (versie 4.2.1) maar de auteur is volop nieuwe versies aan het maken dus tegen dat je dit leest kan dat al lang weer een nieuwere versie zijn die je terugvindt op de website!
 2. Je zou nu een zip-bestand moeten hebben gedownload als alles goed is. Deze moet je nu even un-zippen. Dat kan in windows door er gewoon dubbel op te klikken en de inhoud te verslepen naar bv je desktop.
 3. Klaar? OK, dan gaan we nu dat bestandje op een SD-kaartje branden. Niet zomaar even kopiëren, dat werkt niet! Je hebt hiervoor een specifiek programma nodig die in staat is om een IMG-bestand om te zetten naar een volledig bestandssysteem op je SD-kaartje. Voor windows-gebruikers raad ik persoonlijk Win32 Disk Imager aan. Je kan deze gratis downloaden op http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/. Gewoon even op het blauwe mapje duwen om je IMG-bestand te selecteren die je in stap 2 hebt uitgepakt, de juiste kaart kiezen bij “Device” net naast het blauwe mapje en dan op “Write” klikken.
 4. Yes! PiMusicBox is geïnstalleerd op je kaartje, nu alleen nog configureren en je bent klaar om muziek te beluisteren. Dat configureren gaat al even simpel als al de vorige stappen. Je stopt je nieuwe SD-kaartje uit stap 3 gewoon in je computer en je gaat even naar de map “config” op dat kaartje. Voor windows-gebruikers kan dat gewoon via “Mijn computer” of verkenner of zo, je kiest maar waar je het liefst mee werkt. In die map “config” zou je een bestand “settings.ini” moeten zien staan, die mag je openen met je favoriete teksteditor. Windows-gebruikers kunnen meestal door dubbel te klikken op het bestand die automatisch openen in kladblok. De configuratie zelf is nu eigenlijk heel snel achter de rug: voor alle diensten die je wilt koppelen aan je PiMusicBox moet je gewoon even het hekje aan de begin van de lijnen met “login” en “paswoord” uitvegen en uiteraard moet je achteraan die lijn je login en je paswoord van die dienst opgeven, logisch :-).
  Bijvoorbeeld: je wilt Google Music beschikbaar maken via je PiMusicBox?
  Verdikke… das de moeilijkste :-). Je moet namelijk ook nog een device_id hebben van een Android-telefoon waarmee je anders Google Music beluistert.
  Heb je een Android-telefoon? Installeer dan even deze app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evozi.deviceid . Na het opstarten is het de eerste code die je nodig hebt, de “Google Service Framework ID Key” dus.
  Heb je geen Android-telefoon? Probeer dan eerst even door de device_id leeg te laten, met een beetje geluk lukt het PiMusicBox om zelf een code te vinden voor je!

  1. ga nu op zoek naar de volgende tekst in je settings.ini:
   #GMUSIC_USERNAME = ‘username’
   #GMUSIC_PASSWORD = ‘password’
   #GMUSIC_DEVICE_ID = ‘device_id’
  2. veeg telkens het hekje uit en vul je gegevens in tussen de aanhalingstekens:
   GMUSIC_USERNAME = ‘Mijn_Mailadres_Bij_Google’
   GMUSIC_PASSWORD = ‘Mijn_Paswoord’
   GMUSIC_DEVICE_ID = ”
 5. Laat je helemaal gaan bij die settings, je kunt namelijk probleemloos meerdere accounts toevoegen en zo de muziek van Google Music combineren met die van Soundcloud en die van Spotify en je kan bijvoorbeeld ook je account bij Last.FM toevoegen om je beluisterde liedjes automatisch te scrobblen, zonder extra moeite!
 6. Voila, je SD-kaartje met PiMusicBox er op is nu helemaal klaar voor gebruik. Hopelijk is ondertussen alle muziek van je computer op Google Music geraakt? En hopelijk is je Raspberry Pi binnen? Dan kunnen we nu beginnen aansluiten!
  1. Je SD-kaartje gaat uiteraard in de SD-gleuf van je Raspberry Pi.
  2. Je netwerkkabel gaat in … komaan, moet ik dat echt uitleggen … ja, tuurlijk in de netwerkplug van je Raspberry Pi!
  3. En dan is er nog één iets: de muziek moet uit je Raspberry Pi ergens op luidsprekers geraken. De gemakkelijkste manier is om een koptelefoon aan te sluiten op de koptelefoonuitgang maar je kan ook gewoon een HDMI-kabel aansluiten op bijvoorbeeld je TV, je computerscherm of je surround-installatie en genieten van digitale muziekoverdracht. Aan jou de keuze!
  4. Als laatste moet je nog even de micro-USB kabel aansluiten om voeding te geven aan je Raspberry Pi. Persoonlijk gebruik ik daarvoor een GSM-lader maar dat kan ook via een gevoede USB-hub als je die liggen hebt, aan jou de keuze.
 7. Ready! Wacht ongeveer een minuutje (de eerste keer mag je rekenen op 5 minuten tot een kwartier afhankelijk van de hoeveelheid muziek) en dan kan je aan de slag! Je neemt opnieuw je computer bij de hand en surft naar http://musicbox.local . Wat je nu ziet is de bediening van je PiMusicBox. Ga er even mee stoeien en geniet van je muziek! Het maken van playlists en zo doe je uiteraard het best in Google Music zelf.
 8. Nog een heel belangrijke om mee af te sluiten: trek je PiMusicBox / Raspberry Pi niet zomaar uit het stopcontact. Je kan die netjes afsluiten via bijvoorbeeld je computer in het menu links onder de knop “system”.

Veel plezier!!

PiMusicBox screenshot PiMusicBox

3 gedachten over “Multiroom streaming-muziek bedienen met tablet voor slechts 45EUR! #diy”

 1. ik heb een Sonos -systeem, en een Deezer account in samenwerking met Belgacom, nu deze stopt na 2 jaar de samenwerking met Deezer, !!! Zo een Pimusicbox vind ik geweldig maar zou Sonos dit systeem herkennen zo kan ik overal in huis naar mijn muziek luisteren!!

 2. ik had al veel gehoord over de rasberry pi en met zo’n uitleg moet het lukken. Ideaal speeltje voor de winterdagen !
  Blijkbaar zitten er bij de pompiers heel knappe gasten die het ook simpel kunnen uitleggen !

Reacties zijn gesloten.