2009-2014, Running

sportmaand juli 2014

Het is zover: juli is de eerste maand geworden op weg naar de marathon. Jullie wisten al dat het serieus was met dat doel en net na de DVV Antwerp 10 Miles ben ik sowieso al een paar dingen van mijn levensstijl gaan aanpassen zodat de kans wat groter zou worden dat het doel ook écht gehaald zou worden, maar deze maand begon dan het serieuze werk.

Evenementen:
xtrails2014
foto (c) Jarno Smits, model… euh… allé ja, ik dus 😀

Halverwege de maand waren er de XTrails: een heel weekend trailrunning in Houffalize dus. Omdat het verstandig moest gebeuren (en ik uiteindelijk ook nog maar 10 maanden geleden overgestapt ben van fietsen naar lopen) beperkte ik me tot 2 van de 5 wedstrijden. Op de nacht na de Vlaamse Feestdag was het dus 12km hossen door Ardense bossen met de Petzl Nighttrail en twee dagen later werd het weekend afgesloten met de korte versie van de Trails des Lutins. Die laatste ging wonderbaarlijk goed, misschien was het toch een optie geweest om voor de 19km te kiezen?

Ondanks mijn beperkte deelname aan het evenement ben ik met een fantastisch gevoel thuis gekomen. Positief verrast van mezelf (ook altijd leuk dat), enorm geamuseerd met een sport die dichter bij het mountainbiken aanleunt dan je op het eerste gezicht zou zeggen en daarenboven een fijn gevoel gekregen bij de mensen achter die trailrunfoto’s en -filmpjes. Tijdens de Team Trail 2.0 in maart had ik al gemerkt dat de sfeer onder trailrunners toch net iets anders is dan bij de gemiddelde loper maar als je dan eens een heel weekend met die mensen omgaat, dan merk je pas echt dat er toch een apart wereldje is. Geen scheve blikken omdat ik nog maar 9 maanden loop, niemand die me anders benadert omdat ik maar 2 van de 5 wedstrijden meeliep en men stopt zelfs voor elkaar als er een andere loper iets tegenkomt onderweg… Dat wil ik nog wel eens zien gebeuren op een stadsloop!
Yep, na dat weekend was er alleszins genoeg motivatie om er keihard in te vliegen want volgend jaar lopen we de XTrails helemaal uit! Maar eerst de Marathon! En daarvoor eerst de Gladiator Run Extreme Mud Edition. En daarvoor eerst de Halve Marathon van Brussel… kwestie van het toch een beetje op te bouwen ;-).
De laatste week van de maand was het dan wat dichter bij huis te doen op de Beach Run in Koksijde. De bedoeling was ook hier weer om verstandig te lopen en dat is nog gelukt ook 🙂 . Alleen serieus balen als je merkt dat je dan amper 2 minuten boven het uur uitkomt… Had ik dat geweten :-D.
Trainingen:
Om te beginnen: goed nieuws voor de collega-sporters die niet op Endomondo zitten, Tapiriik brengt jullie redding :-). Voortaan kan je mijn runs en rides dus ook gewoon volgen op Strava, Runkeeper en Garmin Connect. Oh, uiteraard ook op Polar Flow, maar das nogal logisch als je met een Polar V800 rondloopt toch? 😉
Je kiest dus zelf maar welke app en welke site je gebruikt en voegt me gewoon ergens toe, deal?
Het is trouwens een mooie maand geweest, niet alleen wat het weer betreft maar ook wat de trainingen aangaat. En na 11 maanden is zelfs mijn koersfiets nog eens buiten gekomen! Omdat mijn auto in onderhoud stond en ik moest gaan werken, maar dat zeg je er niet bij natuurlijk :-D.
Yep, er stond inderdaad nog één training op de planning voor woensdag en nope die ging niet door. De eerste twee trainingen met wat hogere tempo’s waren nog maar amper achter de rug of mijn scheenbenen deden meer pijn dan wat je na een training zou mogen verwachten. Nog nooit gehad en met de horrorverhalen van andere runners in het achterhoofd wou ik niet te veel risico nemen. Hopelijk komt het niet snel terug in de komende periode…
Dat brengt het totaal aantal sporturen deze maand op 14h 11min waarvan bijna 11h aan het lopen werden besteed. Het jaartotaal komt daarmee op 77h 34min waarvan  meer dan 72h gelopen werd. OK, met de marathon in het achterhoofd moet dat zeker nog omhoog maar op zich vind ik dat al helemaal niet slecht hoor. En aangezien er de komende weken toch steeds 4 trainingen op schema staan (als de schenen mee willen tenminsten) zal dat jaartotaal wel snel omhoog gaan!
Nog even het aantal uren lopen van de afgelopen 12 maanden op een rijtje. Voor het eerst met een volledig gevulde grafiek trouwens! Exact 12 maanden geleden werd de mountainbike dus voor het eerst even (heel kort) ingeruild voor de loopschoenen. En ziet waar we nu staan! OK… nog nergens in vergelijking met het doel maar wel al heel ver vergeleken met een jaar geleden ;-).
Deze maand ben ik trouwens ook gestart met posten van trainingen op Instagram. Nog geen flauw idee wat de beste aanpak daarbij is maar dat komt nog wel ;-). De bedoeling is om jullie zin te laten krijgen om ook eens je loopschoenen aan te trekken, of op je koersfiets te kruipen, of gewoon te gaan wandelen. Als het maar bewegen is!
CU next month!