Running

3 maal is scheepsrecht

Hoe kan het leven soms vreemde sprongen maakt… In 2013 kon ik amper 2km lopen en dit weekend finishte ik alweer mijn 3e marathon! Het begon nochtans allemaal zeer braaf met wat lopen tijdens de week omdat het te donker was om met de mountainbike in het bos te hossen. Ziet wat er ondertussen van gekomen is ;-).

3 marathons hebben we ondertussen achter de kiezen, dan komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag: welke was de mooiste? Das een gemakkelijke: Eindhoven natuurlijk want dat was mijn eerste en je loopt door een fantastisch mooie stad! Of nee, pakt Amsterdam: die start en finish in het sportstadion is onbeschrijflijk! Alhoewel, Rotterdam heeft dan weer de beste ambiance langs de weg, 43km onafgebroken applaus en aanmoedigingen krijg je volgens mij enkel bij hen. OK… Misschien is het toch geen zo gemakkelijke vraag dus? 🙂

Laten we beginnen met Eindhoven 2015.

DSCN2395Een stad helemaal in het teken van de vergane glorie van Philips. Op typisch Nederlandse wijze zijn ze er in geslaagd hun historische erfenis een nieuwe bestemming te geven, het is dan ook een absolute aanrader als je op zoek bent naar een bestemming voor je volgende citytrip. De marathon zelf zal voor mij altijd een speciale blijven: de eerste keer, weet je wel. Tot op vandaag was het mijn marathon met het minst aantal deelnemers (een dikke 2000 ongeveer) maar aangezien de halve marathon inpikt op het parcours, zit je altijd wel tussen het volk en in de ambiance. Trouwens: de tweede helft van het parcours is tot de voorlaatste kilometer nog redelijk goed te volgen met de fiets.

Amsterdam 2016 was mijn tweede marathon.

Een pak groter dan Eindhoven en aangezien Evelyne ondertussen ook begonnen was IMG_20161016_082958met lopen, kon zij daar een 10k meepikken vooraleer ze kwam supporteren langs mijn parcours. Het startvak van de marathon is A-DEM-BE-NE-MEND! Je start op het binnenplein van het stadion waardoor je een gigantisch groepsgevoel krijgt die ik op nog geen enkele andere wedstrijd heb mogen ervaren. De finish van alle afstanden, ook de 10k dus, is in datzelfde stadion waar je laatste paar honderd meters aanvoelen als een zegeronde. Neje, daar kan zelfs de Coolsingel in Rotterdam niet tegenop. Het parcours zelf vond ik dan weer de minste van de drie. De stukken in de bewoonde wereld zijn leuk maar er is een gigantisch lang stuk langs de Amstel waar amper publiek staat en waar je gewoon rechtdoor moet en terug keert langs de overkant. Super-demotiverend dus, zeker als je weet dat je er het halfway-punt passeert en dus best wel nood begint te krijgen aan wat fans langs de weg.

Rotterdam 2017 was qua parcours dan net het tegenovergestelde.

IMG_0585Ze hadden me gewaarschuwd. Maar, dames en heren Rotterdammers, wat was dat allemaal?? Ik denk dat ik bijna letterlijk geen seconde heb gelopen zonder dat ik fans langs de weg hoorde klappen, roepen, zingen, muziek maken en noem maar op. Wat een Ambiance (yep, met een hoofdletter). Combineer dat met een afwisselend parcours in een zeer mooie stad en je weet dat Rotterdam een aanrader is. 14.000 marathonlopers aan de start en zo’n 900.000 mensen langs de weg, meer heb je niet nodig om er een feestje van te maken natuurlijk. En er is ook aan de minder-gekke mensen gedacht met kwartmarathons, kidsrun en nog van die leuke extra’s. Enig minpuntje misschien? Dat is de expo, die was toch wel teleurstellend in vergelijking met Amsterdam. Maar hé, je kunt niet alles willen toch?

En als uitsmijter: “3 maal is scheepsrecht”? Mwah, niet helemaal: zelfs iemand die nog maar 1 marathon liep heeft scheepsrecht want het is potjandorie een gigantische prestatie. Maandenlang eet je, train je en leef je voor die ene dag. En als het nu je eerste of je tiende is: elke keer opnieuw moet je er een pak opofferingen voor doen.

Dus: wat je tijd ook was: wees fier op je prestatie want je bent een kanjer!

En liep je nog niet eerder een marathon maar begint het nu toch een beetje te kriebelen? Lees dan Wilja haar breakfastblog van vandaag: die gaat over alle opofferingen en investeringen die je zult moeten als je wilt trainen voor een marathon.

Ondertussen ga ik nog wat verder recupereren terwijl ik op zoek ga naar de volgende marathon. Iemand ideetjes?