Running

One Mile A Day en One Day A Mile

De eerste week na NN Marathon Rotterdam hebben we weer overleefd. Het blijft altijd een beetje spannend hoe snel de knieรซn, enkels, heupen en hielen zullen recupereren van zo’n inspanning maar deze keer blijkt het alvast goed mee te vallen. Ik heb er al weer twee recuploopjes opzitten en enkel de rechterhiel zit me nog te smeken om die loopschoenen om te ruilen voor teenslippers en een blonde Leffe voor TV ;-).

IMG_0615Ben ik dan klaar voor die nieuwe uitdaging? Nah, zo snel gaat het niet! Je lichaam krijgt een pak te verduren op zo’n marathon en die heeft dan wel wat tijd nodig om terug op plooi te komen. Lees het artikel over herstellen van een marathon op prorun.nl zeker even als je wilt weten doorheen welke fases je moet worstelen vooraleer je terug klaar bent voor een volgende wedstrijd.

Zelf gebruik ik al sinds de Halve Marathon van Brussel twee simpele regels om niet te snel weer te zwaar te trainen. Het zijn simpele regels waardoor ze gemakkelijk toe te passen zijn maar waardoor ze wiskundig gezien ook niet altijd en voor iedereen 100% kloppen. Wil je ze zelf toepassen (en dat raad ik je absoluut aan als je het gezond wilt sporten), hou er dan rekening mee dat je nog altijd moet luisteren naar je eigen lichaam: rusten is geen schande, integendeel: het is een verplicht onderdeel van elk trainingsschema!

Goed, de twee regeltjes dan.

  1. One Day A Mile
    Deze regel is zowat algemeen aanvaard onder de duurlopers en geeft je een snelle indruk over de tijd die je lichaam nodig heeft om te bekomen van langere wedstrijdafstanden. Het zit zo: voor elke wedstrijdmijl die je gelopen hebt, moet je 1 dag rust incalculeren. Een marathon is 26,095 mijl, dan heb je 26 dagen nog om te herstellen. Uiteraard mag je ondertussen terug trainen, maar hou er tijdens dat maandje rekening mee dat je lichaam die marathon nog niet helemaal verwerkt heeft. Hou je snelheid dus laag en luister naar je lichaam.
  2. One Mile A Day
    De tweede regel is er eentje die er voor zorgt dat je niet te snel opnieuw lange afstanden wilt lopen. De berekening voldoet zeer goed voor recreanten maar is nog iets te positief voor mensen die voor het eerst een lange afstand lopen, voor hen raad ik aan om alle afstanden nog eens door twee te delen.
    Het principe: we kijken per week en in die week bepaalt het aantal dagen sinds je wedstrijd hoeveel mijl je mag gelopen hebben. Een voorbeeldje? Wel, de eerste week mag je maximaal 7 mijl in totaal lopen, de tweede week maximaal 14 mijl in totaal, de derde week maximaal 21 mijl in totaal, en zo verder. Die afstand loop je niet in 1 run natuurlijk, je verdeelt die netjes op een manier die aanvaardbaar is voor je benen, volgens het principe van 3 trainingen per week bijvoorbeeld… Maar daar moet ik ook nog eens een blogpost over schrijven :-).

IMG_0590 - EditedBeide regels houden geen rekening met kwetsuren, hoogteverschillen, trainingsniveau enzoverder, maar ze geven je wel een houvast om jezelf een beetje af te remmen als je te snel opnieuw wilt opbouwen. Je kan er ook jezelf meeย troosten als je merkt dat je twee weken na de marathon amper 5k kunt lopen zonder buiten adem te raken.

En ondertussen: vergeet niet te genieten van je prestatie! Als het nu een 5k, 10miles of marathon is geweest: je bent een winnaar want jij hebt gedaan waar de meeste mensen niet in slagen!

2 gedachten over “One Mile A Day en One Day A Mile”

Reacties zijn gesloten.