Running

Schoenenliefde

Geef het gewoon toe, alle lopers hebben het: liefde voor schoenen. Specifieker eigenlijk: liefde voor hardloopschoenen want de rest van je schoenenkast heeft sowieso een lager prijskaartje dan je laatst gekochte blinkend paar hardloopschoenen. En terecht ook: de komende 1000 km gaan die het verschil maken tussen kapotte knieën en enkels of een verse rugzak vol fijne loopherinneringen.

Toch hoor ik nog vaak mensen die helemaal niet weten of ze een neutrale voet hebben of over- of onderproneren. Neenee, niet enkel die start-2-runners, zelfs bij mensen die al eventjes meedraaien in het wereldje ;-). En als je dat al niet weet, dan hoef je zelfs niet verder te kijken: hoe duur de schoen ook mag geweest zijn, er is geen enkele garantie dat die jou die rugzak met loopherinneringen zal bezorgen. Jammer, vooral omdat het zo simpel is om het goed te doen. Lees je even mee? Dan leg ik je uit wat ik de afgelopen jaren geleerd heb. Soms als het al te laat was maar vaak, gelukkig maar, door te luisteren naar goede raad. Tijd dus om die goede raad nu aan jullie door te geven.

alchElke start-2-run-cursus begint met dezelfde tip: koop je zo snel als mogelijk goede hardloopschoenen. En weet je, ik kan het niet beter zeggen. Wacht niet tot je zeker weet dat je het wel leuk vindt of tot ze in solden staan maar al vanaf dag 1 kunnen goede schoenen het verschil maken tussen gekwetst geraken en nog lang kunnen genieten van al die fijne kilometers. Elke loper heeft namelijk een eigen looppatroon: de manier waarop je neerkomt, afrolt en terug aanzet voor je volgende stap. Het is daarom van groot belang dat je schoen afgestemd is op je eigen looppatroon. En dan komen we al direct op een eerste probleempje uit: hoe kan je in godsnaam weten welke schoen nou bij jou past? En dan heb ik het niet over die afschuwelijke lelijke kleuren die niet bij mijn t-shirt passen natuurlijk ;-).

Awel, het is simpel: je gaat naar een speciaalzaak, eentje waar ze in staat zijn om je looppatroon op te meten en dan schoenen kunnen aanbieden die voor jou geschikt zijn. Ikzelf ga hiervoor altijd naar Running Center Brugge. Even een loopje op de loopband terwijl je bewegingen gefilmd worden en je krijgt een pak schoenen aan je voeten geduwd tot je er een paar weet uit te kiezen waar je graag mee loopt. Absoluut een top-begeleiding! Ow, voor alle duidelijkheid: ik ben niet gesponsord om dit te typen, ik meen het dus echt wel :-).

IMG_20160309_195058 - EditedBij mij werd het uiteindelijk de Mizuno Wave Alchemy -reeks. En na al die duizenden kilometers ben ik nog altijd even overtuigd van de Mizuno Wave-reeks als op de eerste dag :-). Ze zitten als gegoten, geven me een gigantisch veilig gevoel (zelfs op de beruchte kasseien in Brugge) en lieten me nog geen moment in de steek. De kans is dus zeer klein dat ik snel zal veranderen van merk. Eenmaal je weet welke schoen voor jou geschikt is, kan je volgende keer uiteraard wel wachten tot het solden zijn of even gaan gluren bij de buren wat daar de prijs is. Tot het moment dat een bepaalde lijn niet meer verkocht wordt en je opnieuw naar de winkel mag voor een nieuwe analyse. Ik kwam het twee jaar geleden tegen toen Alchemy wegviel en ben moeten overstappen naar de Mizuno Wave Inspire-reeks. Zorg dus dat je altijd vriendjes blijft met je hardloopwinkel, je hebt ze sowieso nog wel eens nodig 😉

Screenshot 2017-05-01 at 18.26.48 - EditedNieuwe schoenen lopen altijd beter zeggen ze… Maar dan vergeten ze gemakkelijkheidshalve nog wel eens er bij te zeggen dat je met nieuwe schoenen ook last kunt krijgen van blaren en andere minder leuke kwaaltjes. Koop dus ruim op tijd je nieuwe juweeltjes zodat je nog even kunt afwisselen tussen je oude paar en je nieuwe vooraleer je oude definitief op pensioen gaan. Afhankelijk van het merk en het model moet je er van uitgaan dat je schoen na 800km zowat op is en na 1000km toch echt wel de kast in moet. Er zijn uitzonderingen: de Mizuno Wave Alchemy bijvoorbeeld, die kon gerust 1200km aan, maar dat zijn toch echt uitzonderingen. Heb je maar 1 paar schoenen, dan kan je natuurlijk gemakkelijk je runs samen tellen om te zien hoeveel kilometer ze op de teller hebben. Heb je meer paar schoenen (geloof me, elke loper heeft altijd nog 1 paar extra nodig), dan wordt het al wat moeilijker om bij te houden hoeveel kilometer elke schoen heeft afgelegd. Zelf gebruik ik hier Strava voor want daarin kan je heel gemakkelijk per run kiezen welke schoen je gebruikte en krijg je zelfs een mailtje wanneer ze bijna versleten zijn. Geen excuus meer om met een versleten paar te lopen dus!

Hoe ik het praktisch aanpak? Met 600km op de teller begin ik te kijken naar een opvolger-schoen. Aangezien je dan nog wel even tijd hebt, kan je rondkijken naar solden of andere acties. Eenmaal er 800km op de teller staat, dan moeten het nieuwe paar er toch echt wel zijn. De oude schoenen worden dan gebruikt voor de lange runs en de nieuwe gebruik ik enkel voor de korte runs zodat mijn voeten er aan kunnen wennen. Komen we aan 1000km, dan is het tijd voor de grote overstap: de oude schoenen mogen op pensioen (en worden meestal gepromoveerd maar wandelschoen of zoiets) terwijl de nieuwe schoenen kunnen beginnen met dat rugzakje vol herinneringen te proppen :-).

Nog een laatste puntje, want dit begint toch echt wel een lange post te worden deze keer… De uitleg hierboven werkt goed voor de gemiddelde loper maar klopt niet helemaal voor een trailrunner. Iedereen die eens in het bos of de duinen heeft gelopen, zal wel al begrepen hebben dat je hier veiligheidshalve wel andere schoenen voor nodig IMG_0652 - Editedhebt. Mijn eerste twee paar ben ik ook gewoon naar Running Center weest gaan halen met het idee dat deze moeten aangepast zijn aan je voeten en zo. Alleen, het is toch wel iets helemaal anders dat trailen. De ondergrond is zodanig onstabiel dat het hele verhaal van pronatie amper nog meespeelt maar dat het des te belangrijk wordt welk gevoel je hebt ten opzichte van de grond. Wil je liever dat de schoen zich vastbijt? Heb je graag dat je voelt hoe de ondergrond beweegt? Verkies je een breder oppervlak of liever smaller? Voor trailrunning ben ik dan ook afgestapt van laten opmeten van de schoenen, daar is het gissen-en-missen geworden. Zelf ben ik recent overgestapt naar Salomon Speedcross 4. Een dijk van een merk in het trailwereldje en dat merkte ik al direct bij mijn eerste testloopje. De eerste stapjes waren onwenning omdat het loopvlak zoveel smaller was dan ik gewend ben, maar het duurde maar een enkele afdaling voor ik overtuigd was dat we samen met heel veel plezier door de Ardennen en in Vaals zullen knallen!

Hoe doen jullie het wanneer jullie op zoek zijn naar nieuwe schoenen? En welke merken genieten jullie voorkeur?

3 gedachten over “Schoenenliefde”

 1. Hey Didier,

  Zelf niet echt gebonden aan een merk. Maar wel waren de laatste drie paren telkens Adidas, meer bepaald Sequence Boost 7 & 8, gevolgd door Supernova Sequence 9. Maar daarbij had ik bij het tweede paar (boost 8) een minder goed gevoel bij. Zooltje laten bijstellen hielp.
  De loopanalyse kan ik ook altijd aanraden, maar bij een bekende winkel begin ik meer en meer te twijfelen of ze niet te groot aan het worden zijn waardoor de kwaliteit van analyse achteruit gaat. Misschien een paar tips hiervoor : ga niet op een zaterdag, ga ’s avonds (voeten iets meer gezwollen van hele dag gebruik, zodat achter schoen niet te klein uitvalt) en niet voor een belangrijke wedstrijd waarvoor iedereen nog graag een nieuw blinkend paar wil showen bij de PR 🙂
  Afgelopen weekend anderhalf uur met verkoper in de weer geweest, 4 tot 5 paar geprobeerd met een deftige uitleg en meer vertrouwen in de analyse. En ja, ze kosten dan wel iets meer, maar het vertrouwen is ook terug.
  Blijkbaar dan toch een redelijke neutrale voet, waarbij ik bij de vorige winkel toch tegenstrijdigheden heb gemerkt in mijn voetprofiel. Hiermee bedoel ik de opmerking die ik hoorde bij aankoop van een bepaald paar en de opmerking toen ze versleten waren. Was beetje tegenstrijdig. Nog een tip, neem je oude paar mee als je ze wenst te vervangen. Kunnen ze hopelijk ook al een beetje je looppatroon inschatten.
  Ook ik vervang ze rond de 800 km. Te lang wachten en mijn lies begint pijn te doen.

  Gelopen met Asics, Brooks, Adidas en nu komt On aan de beurt. Saucony ligt me niet. Maar niet alle winkels hebben alle merken in huis natuurlijk.

  1. Bedankt voor de aanvullingen, het zijn zeker interessante tips waar ik me ook aan hou maar de tekst was zo al lang genoeg geworden ;-). Die Saucony en die Brooks waren voor trail bedoeld maar die bevielen me niet zoals verwacht, vandaar die overstap naar Salomon nu. ON ken ik trouwens niet van merk. Hou me op de hoogte hoe die je bevallen!

Reacties zijn gesloten.