Running

Strava, Endomondo, Polar, Runkeeper en Garmin syncen zonder zorgen

Zowat elke loper heeft ondertussen wel begrepen dat je zonder hartslagmeter niet gezond kunt duursporten… hoop ik toch? Ikzelf loop ondertussen al drie jaar met de Polar V800 maar daarvoor deed ik het met een Polar F11, indertijd een toptoestel maar naar hedendaagse normen natuurlijk hopeloos ouderwets: er zit zelfs geen GPS in :-).

Wil je niet direct de hoofdprijs betalen, dan kan je perfect overweg met een app op je GSM en een hartslagsensor met Bluetooth Smart zoals bv de Polar H7. Alleen komt dan al heel snel de vraag welke app nu de beste is, je hebt er namelijk zoveel: Strava, Runkeeper, Endomondo, Polar Beat en ga nog maar eventjes verder zo. Er komt nog een blogpost over hoe ik zelf de verschillende apps beoordeel maar vandaag wil ik het er over hebben waarom het er eigenlijk niet toe doet waarmee je start: je kunt namelijk zonder moeite al die programma’s aan elkaar linken zodat je ze allemaal ineens gebruikt, dan wordt later overstappen natuurlijk wel heel gemakkelijk!

Benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Voor we starten: als je je trainingen wilt opnemen met een app, dan moet je op zoek naar eentje die je terugvindt op Tapiriik, het is namelijk die site die we zullen gebruiken om alles aan elkaar linken. Geen paniek: je ziet er inderdaad geen Polar of TomTom tussen staan bijvoorbeeld maar ook je horloge is perfect in staat om samen te werken met Tapiriik.
De volgende stap is dan op alle sites die je je maar kunt inbeelden een account aan te maken. Het is namelijk de bedoeling dat al die sport-track-websites gevuld worden met jouw prestaties zodat je straks de voordelen van elke site kunt benutten zonder dat je telkens al je trainingen manueel moet overzetten, toch? Zelf gebruik ik Endomondo, Strava, Runkeeper en Garmin. Dit zijn de rechtstreekse, straks komen er daar dan nog een pak onrechtstreekse bij.

Goed, de rechtstreekse aan elkaar koppelen is poepsimpel: gewoon naar Tapiriik surfen, bij elke service die je wilt synchroniseren klik je op “connect”, inloggen op die service en het is gebeurd. Komt er de ene app een run bij, dan is die automatisch ook toegevoegd bij de andere apps… Als je wel even manueel klikt op die cirkel met drie pijltjes in en dan even wacht tot die zijn werk gedaan heeft. Na elke run zal je dus even op die knop moeten drukken, of je moet zo lui zijn als ik en dan betaal je gewoon elk jaar 2 dollar zodat je zelfs dat klikken op die knop kunt automatiseren. Op de site staat uitgelegd hoe je de programmeur die 2 dollar cadeau kunt doen en jezelf het leven een stuk gemakkelijker kunt maken :-).

Screenshot 2017-05-04 at 18.58.28Owja, kom je na een paar dagen terug op de site en merk je dat geen enkel service meer ingelogd staat? Gewoon willekeurig een service terug connecten en je zult merken dat tapiriik alle andere ook weer netjes aan elkaar koppelt zonder dat je deze ook moet connecten. Ik zei het je toch: poepsimpel allemaal!

Dan zijn er nog een pak sites die je onrechtstreeks kunt koppelen aan eentje die toegevoegd kan worden op Tapiriik. Neem bijvoorbeeld Polar Flow die je gebruikt om je Polar watch te beheren: die linkt uit zichzelf al automatisch naar Strava en door Strava op zijn beurt in Tapiriik binnen te halen, heb je ook daar weer een automatische verbinding naar alle andere programma’s. Hetzelfde heb je voor bij My Asics, die kan je dan weer vanuit de website koppelen aan Runkeeper, en die Runkeeper werkt (wat had je gedacht) perfect samen met Tapiriik. Gewoon even kijken op de site dus aan wat je allemaal kunt verbinden, kijken welke er ook in Tapiriik zit en gaan met die banaan 🙂

Voor de echte uitzonderingen die bijvoorbeeld een sporthorloge gekocht hebben waarvan er geen enkele koppeling mogelijk is naar andere programma’s (ik heb me laten vertellen dat Geonaute daar last van heeft?), dan is er nog 1 laatste redding mogelijk. Bij zowat alle programma’s of websites waarmee je je sporthorloge kunt synchroniseren met je computer, is er een functie ingebouwd om je training te exporteren. Meestal heb je de mogelijkheid om te exporteren naar TCX en GPX. Die eerste is wat je wilt gebruiken! GPX is namelijk enkel de weg die je afgelegd hebt zonder de extra informatie zoals hartslag, snelheid, tussentijden, … . Bij TCX zit dat allemaal mee inbegrepen! Ben je er in geslaagd om die training te downloaden, dan ga je naar bijvoorbeeld Strava en daar kan je dan een training toevoegen vanuit een bestand, je uploadt je TCX en … TADAAAAAAA … je hele training staat online! Even op de knop drukken in Tapiriik (of 2 dollar per jaar betalen en dan hoef je dat niet te doen) en een paar minuten laten zijn alle andere sites ook up to date.

Handig? Zeker weten! Ik leg je binnenkort nog wel uit wat de voordelen zijn van elke site.

Op welke site kan ik jullie trouwens tegenkomen?

Een gedachte over “Strava, Endomondo, Polar, Runkeeper en Garmin syncen zonder zorgen”

Reacties zijn gesloten.