review

Philips Hue review-uit-de-praktijk (deel 1)

Na 5 weken testen via TheInsiders heb ik deze domoticaset aangekocht met 50EUR korting.
Ik was al een tijdje op zoek naar een manier om ons huis wat meer te automatiseren. Het traditionele deze-schakelaar-bedient-dit-lichtje heeft zoveel beperkingen dat ik toch maar eens de overstap wilde maken naar echte domotica. Domotica waarbij je uitgaat van toepassingen (ik ga naar bed en dan wil ik alle lampen ineens uitschakelen) en domotica die uitgaat van luxe (als ik thuis aankom wil ik dat het licht automatisch aanfloept, ook van het toilet want daar moet ik toch altijd naartoe… maar niet als Evelyne alleen thuiskomt want die kan meestal wel nog even wachten met plassen). Ah ja, ik wou gewoon overstappen van de jaren ’50 naar het jaar 2017, meer niet dus :-).

Alleen, zomaar eventjes alle bekabeling uit de muren slopen of een volledig draadloos systeem aanleggen was nu niet direct een betaalbaar testscenario. Gelukkig kwam er net op dat moment een actie van TheInsiders om Philips Hue te testen. Kon het beter passen? Testen in die zin dat we niet hoeven te betalen om 5 weken te spelen met 3 slimme lampen, een draadloze dimmerswitch en het kloppend hart (de hub dus) van het domoticasysteem. Na 5 weken kan het pakketje terug naar de leverancier of kan je het aankopen… geen gratis cadeau’s dus, wat wil zeggen dat jullie er zeker van kunnen zijn dat ik mijn reviews eerlijk hou.
Goed, eerst even beginnen met waar ik naar op zoek was. Eigenlijk is dat vrij simpel: het resultaat moet flexibeler zijn en uitgaan van de gebruiker, het moet simpel te beheren zijn en het moet nog simpeler zijn om het te bedienen. Daarnaast wil ik toch wel wat kwaliteit en moet de prijs betaalbaar blijven, zowel in aanschaf als in elektriciteitsverbruik achteraf. Een pluspunt is een systeem wat gebruik maakt van vrije protocollen zodat er later nog uitgebreid kan worden of dat je niet alles moet weggooien als de leverancier beslist om de support stop te zetten.
Gaan we even stap voor stap die puntjes overlopen dan?
Flexibiliteit
IMG_1300Dat flexibele hebben we alvast héél goed kunnen testen nu onze pasgeboren baby er bij is: gewoon even licht uit en gaan slapen zit er namelijk niet meer in :-). De drie testlampen werden dan ook heel strategisch geplaatst zodat we er ’s nachts gebruik van kunnen maken om te verversen en te voeden. De dimmer werd zo ingesteld dat hij bij één druk de juiste lampen opstart om baby rustig uit bed te halen en te verversen in een andere kamer, bij de tweede druk veranderen de lichten zodat de ververskamer opgeruimd kan worden en er in de babykamer sfeervol gevoed kan worden, een derde druk dimt alle lichten verder tot baby klaar is met drinken. Niet dat we dit vanaf dag 1 zo gevonden hadden hoor: de combinaties zijn zodanig eindeloos dat we wel een paar dagen hebben zitten experimenteren… Een geslaagde test voor de flexibiliteit dus!
Om die flexibiliteit nog te verhogen hebben zowel Evelyne als ik de Hue-app op onze GSM gezet en konden we nog een pak andere scenario’s voorprogrammeren. Zo kunnen we met één druk op de knop (zelfs van buitenshuis) alle lampen ineens uitschakelen of kan ik met één knop alle lichten uitdoen en de lamp beneden zachtjes laten gloeien zodat ik baby kan rustig (proberen te) maken wanneer die weer krampjes heeft.
Slechts 3 lampen en een switch maar de mogelijkheden daarvan zijn al gigantisch uitgebreid!
Simpel in beheer
IMG_1301Flexibiliteit heeft ook een keerzijde: je moet namelijk al die instellingen op één of andere manier configureren in het systeem. En hoe graag ik ook werk op de command line in Linux, voor mijn dagelijks gebruikte spulletjes mag best wel wat grafischer, logischer en vooral gemakkelijker. Philips is daar fantastisch goed in geslaagd. Je beheert alles vanuit de app en het wijst zichzelf. Je kiest bijvoorbeeld welke schakelaar je wilt instellen en per druk op de knop kan je instellen wat er met elke lamp moet gebeuren. Simpel en doeltreffend, toch? Hetzelfde geldt voor widgets (op je smartwatch of je smartphone, zoals je zelf wilt). Gewoon een knop aanmaken en dan kies je welke lampen er iets moeten doen en wat ze exact moeten doen, opslaan en klaar voor gebruik. De lampen kan je groeperen in kamers en de kleur en het dimmen van de lampen kan je dan weer heel simpel kiezen met presets of via schuivers, wat je zelf het liefste hebt.
Ook voor de meer ingewikkelde mogelijkheden hoef je niet gestudeerd te hebben. Je koppelt gewoon je Hue-account aan IFTTT en er gaat een wereld van mogelijkheden open. Zo kan je de buitenverlichting laten aangaan als de zon ondergaat: [IF (weatherunderground:sunset=yes) THEN (Huelamp=on)]. Of je laat het licht van het toilet aanfloepen als Didier het huis nadert (sowieso moet ik toch altijd X-D): [IF (fingbox:Didier=inreach) THEN (Huelamp=on)]. Noem het maar op en het is mogelijk… daarover gesproken: ik moet ooit nog eens een blogpost schrijven over IFTTT ook :-).
IMG_1297Simpel in gebruik
Waarschijnlijk zal je het wel al doorhebben? Eenmaal het beheer goed zit en je de juiste scenario’s hebt geprogrammeerd via knoppen op je GSM, via dimmerschakelaars doorheen het huis of automatische triggers via IFTTT, dan gaat de rest vanzelf. Je duwt op de knop en de lampen die je gekozen hebt gaan branden zoals jij het wilt. Als je wat experimenteert kom je automatisch op scenario’s die in jullie leven passen. Na één weekje hebben wij zelfs al hele systemen in gebruik om ’s nachts de baby te verversen, borstvoeding te geven, te troosten bij krampjes en noem maar op… Yep, met 3 lampen en een dimmerschakelaar :-).
Prijs en kwaliteit
Philips Hue is zeer modulair opgezet. Je kunt simpel starten en daar al veel plezier aan beleven, zoals wij dat nu doen dus. En daarna kan je verder uitbreiden. Stap voor stap kan je op die manier je huis verder automatiseren op het ritme wat jullie financieel zien zitten. De prijs van de onderdelen valt op zijn beurt ook weer goed mee. Nee, ze zijn niet de goedkoopste op de markt maar je krijgt er wel een zeer robuust systeem voor terug van een fabrikant die binnen een jaar niet zomaar uit de markt zal gaan. Bovendien is Philips al een eeuwigheid bekend voor hun kwaliteitsvolle lampen en ook met de Hue-reeks steken ze met kop en schouders uit in de markt van LED-lampen. Het licht is aangenaam en bovendien zeer goed aan te passen aan de omgeving en de omstandigheden. Ook de dimmerschakelaar voelt niet aan als speelgoed, iets wat zich vertaalt in heel wat positieve reviews online.
En nu verder?
Sowieso gaan we de komende 4 weken gewoon verder met het testen van onze opstelling. Mogelijk gaan we nog wel nieuwe scenarios programmeren of toepassingen uittesten maar we willen vooral weten wat de stabiliteit is bij dagelijks gebruik. Je wilt immers niet dat je plots 3 keer moet drukken op een schakelaar om het licht aan te laten floepen: het moet gewoon blijven werken zoals het nu doet.
Verder wil ik graag nog één vrij belangrijk experiment forceren de komende weken… Ik wil namelijk uitvissen als het mogelijk is om bestaande armaturen met vaste LED-lampen mee te integreren in het hele Hue-verhaal. In principe zou het moeten mogelijk zijn: Philips maakt immers gebruik van het open Zigbee-protocol om de toestellen met elkaar te laten communiceren. Zelf geven ze ook aan dat ze toestellen die voldoen aan het Zigbee ZLL-protocol niet zullen tegenhouden op hun systeem. Dat zou willen zeggen dat ik een simpele dimmer-module in mijn huidige armaturen kan inbouwen en die dan mee kan besturen met de Hue-automatisatie. Als dat lukt (en in principe zou dat moeten lukken), dan kunnen we al onze (nog vrij recente) lichtarmaturen behouden en ons hele huis voor een relatief kleine kost in een hypermodern domotica-jasje steken.
Ik ben benieuwd! Jullie lezen het sowieso in een volgende review. En als het lukt, dan maak ik ook nog even een berekening van de volledige kostprijs voor de ombouw.
Stay tuned!

Een gedachte over “Philips Hue review-uit-de-praktijk (deel 1)”

Reacties zijn gesloten.