review

Philips Hue review-uit-de-praktijk (deel 2)

Tijd voor deel 2 van mijn review over de Philips Hue. We zijn ondertussen een maandje aan het spelen met deze domotica-startersset en het hele gezin begint zijn weg te vinden er mee. Ja kijk, eerlijk is eerlijk: ik ben dan wel de gadgetfreak maar dat kan je natuurlijk niet van iedereen verwachten dus is de deal dat ik gadgets in het dagelijks leven mag integreren zolang ook de vrouw-des-huizes het logisch en gebruiksvriendelijk blijft vinden. Philips, je bent geslaagd in deze opdracht ;-).

8718696743157-IMS-nl_NLFirst things first: het gebruik is al weer een beetje aangepast. Ondertussen hebben we geleerd dat het puur bedienen via de GSM toch niet zo ideaal is. Zeker wanneer ’s nachts de wifi afligt en je dus met slaapogen je scherm moet aanzetten, je code intikken, je wifi aanzetten, de Hue-app openen en dan pas het licht kunt aansteken, dan leer je snel dat een simpele schakelaar ook wel voordelen heeft. Omdat we natuurlijk nog in een testfase zitten, moeten we het stellen met één fysieke schakelaar en die gebruiken we in de master bedroom aangezien Schat ook daar de borstvoeding geeft aan mini-loper. De kamer van mini-loper zelf (waar we haar verversen), wordt bediend door een smartphone zonder pincode en voor de sfeerverlichting in de living maken we gebruik van snelkoppelingen op onze dagelijkse GSM’s. Sowieso moeten we bij een definitieve uitrol dus wel rekening houden met extra fysieke schakelaars, dat staat vast.

En dan de opdracht waarmee ik mijn eerste deel geëindigd ben: hoe slaag ik er in om de rest van mijn huis ook te automatiseren? Zoals gezegd maakt Philips Hue gebruik van het Zigbee ZLL-protocol dus in principe kunnen alle ZLL-compatible toestellen gekoppeld worden aan dit systeem. Philips gaat bovendien niet actief toegang blokkeren voor andere merken, dat maakt het interessant genoeg om te experimenteren met alternatieve merken voor de problemen waar Philips zelf geen oplossing voor aanbiedt. Problemen? Ja, een paar kleintjes toch wel… Philips levert namelijk zeer leuke schakelaars en lichten (zowel schroefdraad als spotjes) maar geeft geen mogelijkheid om bestaande armaturen aan te sluiten op je domotica-systeem. Je kunt dus geen staande lamp of nachtlampje voorzien van een tussenstekker en je kunt ook je bestaande luchter niet dimmen of zelfs schakelen door een module te plaatsen in plaats van je huidige muurschakelaar. Een beetje jammer en hopelijk komt dit er ooit wel maar voorlopig moeten we daarvoor dus op zoek naar alternatieve merken.

1596989_LB_00_FB.EPS_1000Voor de tussenstekkers had ik heel snel een goed werkende oplossing gevonden dankzij het systeem van Osram Lightify. Hun Smart+ doorsteekstekker is namelijk zonder enig probleem te koppelen met je Hue-systeem en vanaf dan kan je dit stopcontact net zo gemakkelijk schakelen als elke lamp van Philips zelf. Voor alle duidelijkheid: het is een schakelaar, geen dimmer! Voordeel is dan natuurlijk wel dat je gemakkelijk elke lamp er mee kunt schakelen maar bijvoorbeeld ook je koffiemachine, een elektrische verwarming, de kerstverlichting of noem maar op! Als test heb ik hem nu aan sfeerverlichting gekoppeld in onze living en dankzij IFTTT gaat die automatisch branden wanneer de zon ondergaat.

KnipselDeel 1 van de problemen is hiermee opgelost, tijd om aan deel 2 te beginnen: ik wil bestaande luchters kunnen schakelen en aangezien ik in het verleden al onze lampen al heb vervangen door dimbare LED’s, wil ik bepaalde van die luchters natuurlijk ook gewoon kunnen dimmen zodat we sfeervol in ons badje kunnen kruipen na een lange dag :-). Als je in orde wilt blijven met je elektriciteitskeuring, zal je daarvoor geen tussenstekkers kunnen gebruiken maar moet je een module inbouwen in de plaats van je huidige wandschakelaar. En ook die blijken te bestaan: Busch-Jaeger zou hier perfect geschikt voor zijn. Ik gebruik de voorwaardelijke vorm aangezien ik nog maar net de bestelling heb geplaatst en het dus nog niet zelf heb kunnen uittesten maar alle reviews wijzen er op dat ook deze speeltjes perfect samenwerken met Hue. Jammer genoeg is Busch-Jaeger nu niet direct de goedkoopste oplossing… Maar zoals vorige keer al gezegd: Philips Hue is zeer modulair opgebouwd, je kunt dus perfect één kamer in orde brengen en dan later (wanneer er goedkopere alternatieven zijn bijvoorbeeld) een andere kamer voorzien van domotica. Dat is ook wat ik zal doen: ik start met de eetkamer te automatiseren en voorzie alle kamers van een Hue-nachtlampje en daarna breiden we gewoon stelselmatig verder uit. Lang leve de flexibiliteit van het systeem dus :-).

Volgende fase (ja, de campagne van TheInsiders is dan wel bijna gedaan maar ik ben toch van plan om nog wat reviews te schrijven aangezien ik nog leuke automatisatie-plannen heb) is dus het automatiseren van de bestaande verlichting in de leefruimte samen met de losse (nacht-)lampjes in de kamers. Dan probeer ik die zoveel als mogelijk te automatiseren zodat we met het hele verlichtingsverhaal slimmer maken, gedaan dus met knopje-drukken-lichtje-schakelen maar een systeem die zelf op voorhand al weet wat we willen en dat dan ook doet :-).

I’ll keep you updated!