Running

Tempobepaling Kerstloop Brugge

It’s that time of the year again! Als je overal kerstbomen ziet verschijnen en je betrapt jezelf er op dat je kerstliedjes neuriet in je auto, dan weet je dat het weer de tijd is van de Kerstloopjes ;-).

Traditioneel sta ik in het startvak van de mooiste Kerstloop van het land: die in Brugge natuurlijk! Behalve vorig jaar aangezien dat letterlijk de dag voor onze trouw was en mijn toen-bijna-vrouw het niet leuk zou gevonden hebben als ik net op die ene wedstrijd mijn enkel verzwik en met een gips rond mijn poot haar ’s morgens kwam ophalen bij haar ouders…

Dit jaar trouwen we niet, dus geen reden om niet mee te lopen :-D.

32239778_1809204112456486_3396165855107612672_o

Zaterdag was het tijd voor de tempobepaling. In het verleden was 10km een korte afstand voor me, dan ging die tempobepaling eigenlijk altijd heel simpel:

  1. Kijken naar mijn laatste korte wedstrijd en dat tempo als basis nemen.
  2. Is mijn conditie nu beter dan toen? Dan ga ik voor iets rapper. Is mijn conditie nu slechter dan toen? Dan ga ik voor iets trager.
  3. De week voor de wedstrijd doe ik een tempoloopje op 80% van de afstand aan het te verwachten tempo en als dat goed zit, dan ga ik er voor!

Klein probleempje deze keer: mijn laatste wedstrijd is anderhalf jaar geleden en het waren dan nog trailruns. Nog een klein probleempje: 10km is momenteel niet echt meer een korte afstand voor mij. Alhoewel ik ondertussen vlotjes er boven ga tijdens mijn LSD’s is 10km op een wedstrijd toch nog wel een heel ander paar mouwen. Hé, vergeet niet: mijn rehab is nog maar een maand achter de rug en officieel kan ik eigenlijk pas binnen 2 weken genezen verklaard worden door een dokter!

Dus, gewoon out of the blue een gokje gewaagd en een tempo vastgelegd. Mijn PR op de Kerstloop in Brugge staat op 51min08, een tempo van 5:07min/km of bijna 12km/u dus. Hiermee werd ik 847ste op 2783 deelnemers of ruim binnen de snelste 30% van alle lopers! Niet mis voor iemand die zich eigenlijk veel te weinig bekommerde om snelheid toch?

Met dat cijfer in mijn achterhoofd en wetende dat mijn basisconditie nog nooit zo goed was (althans, toch niet op de momenten dat ik die laten meten heb), was ik er van overtuigd dat een snelheid van 5:40min/km haalbaar zou moeten zijn, reken op een finishtijd van 56 minuten dan.

Was me dat even een koude douche tijdens mijn testloop! Na 5km voelde het alsof ik mijn volgende marathon gefinisht was.

testloop

Compleet op dus! Ik vrees dat Polar Flow me deze keer serieus aan het overschatten is… Alle Blood, Sweat & Data samengeteld, voorspelt die een finish-tijd van 00:56:20! Anderzijds was Polar in het verleden wel altijd vrij correct dus misschien moet ik toch maar die tijd in mijn Polar V800 steken en niet janken maar lopen? Wat denken jullie? 😉

runningindex

Een gedachte over “Tempobepaling Kerstloop Brugge”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.