Running

Race report – Kerstloop Brugge 2018

We zijn ondertussen al woensdag maar ik sta nog altijd na te genieten van de mooiste kerstloop van het land: die van Brugge natuurlijk! Op Instagram kon je het al zien: ik heb keihard de eindtijd-voorspelling van mijn Polar V800 vermorzeld! Geen PR maar dat kon ook helemaal niet, wel een véél betere basis dan verwacht om in 2019 een gooi te doen naar mijn PR op de 10EM en op een najaarsmarathon. Als boost voor mijn zelfvertrouwen kan dat tellen ;-).

Aan het werk

Het startschot voor de 10k werd gegeven om 20u45, er was dus nog een hele dag op voorhand om me mentaal voor te bereiden op de wedstrijd… Maar dat werd gedaan met weinig atleten-gedoe hoor, er moest namelijk gewoon gewerkt worden zoals iedereen dat moet doen om zijn boterhammetjes en nieuwe loopschoenen te kunnen betalen ;-).

De dag begon trouwens heel fijn met een opleiding kleine blusmiddelen en evacuatie. Aangezien ik (als verantwoordelijke) aan niemand vrijstelling wil geven, volg ik die zelf ook… Als brandweerofficier en lesgever :-D.

IMG_1329

Uiteraard is het niet omdat je moet werken, dat je niet verstandig kunt zijn als sporter! Correct eten, statisch stretchen, niet teveel rondwandelen maar ook niet te veel stilzitten, heel veel water drinken (en heel veel gaan plassen), … allemaal zaken waar je perfect rekening mee kunt houden op zo’n lange dag voorafgaand aan een wedstrijd ’s avonds.

’s Avonds

Ik ben het duidelijk een beetje verleerd om me voor te bereiden op wedstrijden: bleek ik IMG_1331alles mee te hebben in mijn sportzak… Behalve mijn startnummer… echt hé! Tjah, iets vroeger weg van het werk dan maar en snel nog even naar huis om die op te pikken. Een omweg van alles samen bijna een uur en een extra motivator om niet zomaar mee te lopen straks maar echt ALLES te geven!

Gelukkig hoefde ik me van het avondeten helemaal niets aan te trekken en heb ik fantastische schoonouders in Brugge wonen die voor alles zorgden :-). Voetjes onder de tafel, eten en klaar maken om naar Brugge centrum te vertrekken!

Tot ik op de parking aankwam en ik amper nog een paar meter voor me kon kijken door een gigantische wolkbreuk! Dat was niet gepland… Ik heb wel een regenjas mee en zo maar tegen zo’n regenbui is geen enkele kledij bestand. Een paar minuten later stopte het even snel als het begonnen was en gelukkig bleef het de rest van de avond droog. Maar hé: skin is waterproof dus starten zou ik sowieso! 😉

Naar het startvak

Wat een hoop volk! Maar gelukkig vielen de wachtrijen al bij al nog mee. Het was alleen even aanschuiven voor onze kerstmuts en runnersbag maar aangezien ik 45 minuten later moest starten dan de 6k-lopers, had ik ruim tijd om in het rijtje te staan. Dat werd dus starten met de kerstmuts op :-D.

IMG_1340

We gaan het verder maar niet hebben over het aantal startvakstress-plasjes zeker? Maar uiteindelijk stonden we daar dan met meer dan 2300 10k-lopers klaar om te starten. Het schot werd gegeven door niemand minder dan Lindsey De Grande en ene prins Laurent… Is het een schande dat het publiek voor Lindsey stukken meer applaudisseerde dan voor Laurent? Tjah kijk, lopers onder elkaar, weet je wel… Volgende keer moet hij gewoon meelopen? Wedden dat er dan méér applaus komt?

Maar goed, geen politiek op deze blog! Wel lopen!

3 – 2 – 1 – START

En toen was het zover! Een vol jaar rehab, anderhalf jaar na mijn val op de X-Trails in Vaals waarbij ik mijn heup gebroken heb. Het komende (hopelijk minder dan een) uur zou ik KNALLEN! Alle energie moest er uit en iedereen die me het afgelopen jaar gezegd had dat ik gek was, zou ik vanavond het tegendeel bewijzen!

De eerste kilometer is elk jaar een beetje zoeken naar je plaats in de drukte. Ik wist dat mijn tempo niet zo hoog zou liggen als vorige jaren, dus ben ik niet te ver vooruit geschoven in het startvak. Na een kilometer verstandig slalommen had ik amper een paar seconden achterstand op mijn planning, ideaal dus! Tijd om aan de wedstrijd te beginnen nu. Ik lockte mijn stapfrequentie netjes op 85BPM en ging me focussen op mijn ademhaling en het ontspannen van mijn heupen. Het duurde niet lang voor ik me afgesloten had in mijn eigen wereldje en elke loper weet dat dat de start betekent van een paar zalige kilometers :-).

IMG_1342En het werd inderdaad een zalige wedstrijd! Na 4km liep ik al 2 minuten voor op schema, een schema waarvan ik nota bene overtuigd was dat ik het nooit zou volhouden. Ondertussen bleef mijn hartslag netjes op wedstrijdtempo kloppen en elk stukje bergaf of wind in de rug bleef die ook zakken: helemaal geen sikkepitje vermoeidheid te bespeuren dus!

Halverwege de wedstrijd nam ik de beslissing om iets verstandiger te gaan lopen: perfect op het tempo wat Polar voorspeld had dus en bijgevolg zou ik dan die 2 minuten voorsprong gewoon vasthouden voor de rest van de wedstrijd. Niets wees er op dat het nodig was maar met mijn tempobepaling van afgelopen weekend in het achterhoofd wou ik geen risico’s nemen. Achteraf gezien had ik waarschijnlijk gewoon voor de 4 minuten tijdswinst kunnen gaan maar dat kan je natuurlijk op zo’n moment nog niet weten.

De kilometers bleven voorbij vliegen alsof het allemaal vanzelf ging. Ik had er zelfs geen probleem mee dat de enige bevoorrading pas na meer dan 7km geplaatst werd (wel een rare keuze, toch?). Mijn hartslag bleef constant, mijn aandacht bleef gefocussed op mijn stapfrequentie en mijn ademhaling en de kilometerbordjes bleven maar passeren, zaaaaaaalig!

Screenshot 2018-12-12 at 11.44.17.png

Na exact 54 minuten en 30 seconden zat het er op. Absoluut geen PR maar zoveel beter dan wat ik in mijn strafste dromen had durven verwachten! Een jaar geleden leek het allemaal zo ver weg door die ene stomme boomwortel in Vaals, nu sta ik er weer! Mijn eerste tempowedstrijd eindigde ik op positie 899 van de 2328 deelnemers, ik zat dus bij de 38% snelste lopers van de wedstrijd! Zomaar eventjes, na een jaar rehab! En er zat nog veel meer in want ik ben de anderhalve kilometer naar mijn auto gewoon blijven joggen, puur op adrenaline :-D.

De data van Polar liegt er niet om, dit was een topwedstrijd en een super basis om in 2019 een gooi te doen naar een paar PR’s!

Screenshot 2018-12-12 at 11.46.47

Zoals je ziet: tot in de laatste meters bleef mijn snelheid constant. Bruggen, wind op de neus, bochten, kasseien, alles werd netjes gecompenseerd. Yep, ik ben blij!

En dat werd aan de finish nog even gevierd met een handvol bekenden van Springbok Coaching, bedankt voor de jenever nog, Matthias 😉 ! Je team heeft het fantastisch gedaan!

View this post on Instagram

Op training leer je luisteren naar je lichaam, op wedstrijd leer je alle signalen negeren 😉 . Vorig weekend twijfelde ik nog als de voorspelde tijd van mijn @polarbenelux wel haalbaar zou zijn, gisteravond ben ik zelfs nog 2 volle minuten vroeger gefinished op #kerstloopbrugge !⠀ Een jaar zwoegen en zweten om te herstellen van die gebroken heup, duizend keer gedacht dat het makkelijker zou zijn om op te geven maar telkens opnieuw die loopschoenen dicht geknoopt en gaan trainen. En dit is het resultaat 😄 . Volhouden loont! En nu komt het echte werk: in 2019 wil ik een PR op de 10km, een PR op de 10EM en vooral een PR op de #marathon ! Wat is jouw #MyDreamAndGoal ?⠀ .⠀ #DOcember : 21km⠀ .⠀ #PolarBenelux #sportersbelevenmeer #nevernotrunning #bloodsweatanddata #runday #sport #instarun #runforfun #nnrunningclub #runningman #lopenisleuk #ikloophard #healthylifestyle #lifeontherun #wearerunning #runhappy #rennen #hardlopenisleuk #sporten #runninglife #hardlopen #friyay #ikjeunemie

A post shared by Didier Salembier (@on8sd) on

Achteraf

That’s all folks, het zit er op voor 2018. Of nee, eigenlijk begint het nu pas! Maandag ben ik naar de specialist geweest en ik heb groen licht om terug te trainen voor trailruns en marathons! Dus, het is officieel: #MyDreamAndGoal voor 2019 ligt vast! Lees ze nog even na en volg het op mijn blog, instagram of facebookpagina!

Happy training and see you at the finishline!

Een gedachte over “Race report – Kerstloop Brugge 2018”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.